Občianske združenie Provisorium prináša ďalšiu vinylovú reedíciu albumu Deža Ursinyho. Po jeho sólovom debute Provisorium (1973), ktorý vyšiel znova na LP v roku 2017, a vlaňajšom opätovnom uvedení kultovej nahrávky Modrý vrch (1981), prichádza teraz na trh reedícia LP platne Pevnina detstva z roku 1978.

Je to už druhá tohtoročná a celkovo štvrtá reedícia Ursinyho tvorby na vinyle, keďže len pred pár týždňami sa k opätovnému vydávaniu jeho nahrávok pridalo aj vydavateľstvo Opus s reedíciou platne 4x4 (1983). Albumy vychádzajú znova na LP platniach v inom poradí ako boli pôvodne vydávané - po prvej, štvrtej a piatej teraz vychádza v poradí druhá nahrávka Deža Ursinyho. Ten po debutovom sólovom albume Provisorium spievanom v angličtine nadviazal spoluprácu s básnikom Ivanom Štrpkom, ktorý sa napokon stal jeho stálym textárom a kamarátom.

Menej je viac

Ich prvým spoločným dielom je práve Pevnina detstva (1978), ktorú až na malú výnimku Štrpka otextoval celú - len v úvodnej kratučkej skladbe Vtáci zaznejú slová z pera ďalšieho Ursinyho kamaráta a spolužiaka z vysokej školy Dušana Mitanu. Ursiny týmto albumom prechádza takmer výlučne na tvorbu v rodnom jazyku.

"Krátku miniatúru Vtáci strieda dlhočizný epos Ostrov, ktorý má na rozdiel od Christmas Time z debutu oveľa premyslenejšiu štruktúru, zaujímavú počas celej hracej doby. Podľa zákonov z konca 70. rokov je rytmika vynaliezavo jazzová, v čom ju podporujú klavírne sóla, tajuplné prechody či dychové a sláčikové nástroje. Skladba sa pohybuje v pokojných vodách, je striedmejšia, neobsahuje toľko nesúrodých motívov ako Christmas Time, takže je oveľa kompaktnejšia. Je potešiteľné, že Dežo pochopil princíp 'menej je viac' a naučil sa udržať skladbu pokope tak, aby mala jasne daný konštrukt s opakujúcimi sa a nevyčnievajúcimi motívmi," napísal o albume v našej sérii článkov venovaných Ursinyho tvorbe Marek Danko, ktorý pasáž o nahrávke uzavrel slovami: "Dežo si touto platňou našiel vlastnú, osobitú hudobnú pevninu, ktorú časom dokázal ešte zveľaďovať, rozširovať a skrášľovať."

Vypočujte si Pevninu detstva na Deezeri:



Živelný album bez gitary

Album Pevnina detstva vznikol za štyri dni, veľmi nenápadne a s nulovou pozornosťou médií v septembri 1977, ale Ursiny sa slovenčinou a novými hudobnými prostriedkami jasne vykročil do ďalšej hudobnej dimenzie. Veľmi vyzretý a stále prežívajúci odkaz šesťdesiatych rokov posunul ďalej v zmysle progresívnej inštrumentácie a aranžmánov, držiac krok so svetovými art-rockovými kapelami zo sedemdesiatych rokov.

Napriek tomu, že Pevnina detstva nepatrí medzi Ursinyho najpopulárnejšie albumy, je veľmi cenenou raritou, ktorá obstála skúšku časom. Je to album pre "fajnšmekrov", náročný na pozornosť, ale odmeňujúci sa so stálou intenzitou. Album má absolútne živelnú rytmiku, znejúcu vo všetkých polohách, a až šamanské perkusie, za čím stojí bubeník Cyril Zelenák a kongeniálny basák Anton Jaro.

Jaro Filip hrá na všetkých možných klávesových nástrojoch od klavíra cez čembalo až po syntetizátory a rhodes. Výnimočne na albume nezaznie žiadna gitara, čo sa už pri inom Ursinyho albume nestane, ale naopak, už nikdy sa nestane, že by Ursinyho album doprevádzalo sláčikové kvarteto. Kvarteto Milana Tedlu dodáva tomuto albumu ešte väčšiu vážnosť, ktorá mu prináleží. To všetko korunuje pestro navrstvený Ursinyho spev. Pevnina sa vynára.

Úplne nakoniec, akoby ani nešlo o hudbu, akoby hudba mala iba slúžiť slovám Ivana Štrpku. Na zadnej strane platne nájdete napísané:

Pevninu detstva nehľadajte na starých mapách.
Je v každom z nás.
Každé ráno precitáme na jej plodnom a premenlivom brehu.
Každé ráno narastá našimi krokmi.
A my rastieme tichou ozvenou tých krokov.
Cesty vedú pevninou detstva.
Nie sú to cesty späť.
Nie sú to cesty do stratených dní, do roja prvých spomienok.
Pevnina detstva rastie prítomnosťou ako nedozerná detská otázka.
Súvislosť medzi dieťaťom a pevninou je zjavná.
Na tejto platni možno počuť tiché detské kroky.
Detstvo je stále.
Premena trvá.

Dežo Ursiny. Ivan Štrpka.

Dežo Ursiny - Pevnina detstva (1978) reedícia 2019 Zdroj: Provisorium, o.z.

Vinylová reedícia albumu Pevnina detstva vyšla v piatok 4. októbra - presne v deň Ursinyho nedožitých 72. narodenín - vo vydavateľstve Provisorium a v spolupráci Deadred Records, Starcastic RecordsVinyl Lab. LP platňa (12" vinyl, 140 g, čierny) je spolu s ďalšími nahrávkami a knihami dostupná na oficiálnej webovej stránke hudobníka dezoursiny.rocks. Pôvodný dizajn obalu, ktorého autor je Jozef Pernecký, jemne graficky upravil jeho syn Samuel Pernecký. Distribúciu do obchodov zabezpečujú spoločnosti Wegart a Spinaker.

Vydanie titulu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia (www.fpu.sk).

Zoznam skladieb na LP platni Pevnina detstva:
(Vydavateľ: Provisorium, o. z.; Katalógové číslo: PROV-4)

Strana A:
1. Vtáci
2. Ostrov

Strana B:
1. Privretými očami
2. Nové dieťa
3. Jedného dňa

Zdroj: Provisorium, o.z. + archív Hudba.sk
Foto: Elena Ursinyová

Súvisiaci interpreti: Dežo Ursiny