Prestížne podujatie pre milovníkov klasickej hudby prinieslo už dva úspešné večery. Prvý bol venovaný Mozartovmu Requiem (26.10.) a druhý 100. výročiu ČSR s novodobými premiérami v rámci koncertu Musica Slovaca et Bohemica (28.10.). Festivalovú trilógiu zakončí už v nedeľu (11.11.) koncert zostavený z diel, ktoré Mozart skomponoval počas svojho pôsobenia v Paríži.

Atmosféra tohto mesta v osemnástom storočí poskytovala umelcom hojnú inšpiráciu, ktorá prekvitala vo všetkých druhoch umenia. Moderný trend socializácie vytváral tzv. aristokratické salóny, kde sa rôzne spoločenské vrstvy stretávali v spoločných vášnivých rozhovoroch o aktuálnych politických i kultúrnych témach.

Do Paríža plného lesku a grácie prišiel koncom sedemdesiatych rokov mladý Mozart, ktorý sa pokúšal nájsť si stáleho zamestnávateľa. Neúspechy v tejto oblasti kompenzuje viacero mimoriadnych diel z tohto obdobia, ktoré majú spoločného menovateľa – skladateľ v nich zosobnil jedinečný "parížsky štýl".

Koncert v podaní špičkových sólistiek

Program koncertu, ktorý sa uskutoční v nedeľu 11. novembra v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca, otvorí humorné dielko s názvom Les petits riens - v preklade Malé nič. Mozart ho skomponoval na objednávku baletného majstra Jeana-Georga Noverre. Šestnásťdielny cyklus prináša príjemnú a ľahkú atmosféru podporenú farebnou inštrumentáciou.

Koncert pre flautu, harfu a orchester je unikátom medzi koncertmi z osemnásteho storočia. Spojenie dvoch menovaných nástrojov bolo veľmi neobvyklé. Mozart ich však použil na základe požiadavky talentovaného flautistu, vojvodu z Guînes, ktorý túžil koncertovať so svojou dcérou, harfistkou. V delikátnom diele plnom pôvabných melódií a elegancie sa v rámci festivalu ako sólistky predstavia Georgia BrowneReinhild Waldek.

Georgia Browne Zdroj: PR / BAMF 2018Georgia Browne

Záver večera sa bude niesť v znamení Parížskej symfónie (Symfónia č. 31 D dur, K 300a). Veľké obsadenie orchestra dopĺňajú, ako vo vôbec prvej Mozartovej symfónii, klarinety, ktoré dodávajú dielu veľmi sviežu sonoristiku. Zaujímavosťou symfónie sú jej dve existujúce pomalé časti, pôvodné Andantino a neskôr dokomponované Andante, ktoré obidve zaznejú na festivalovom koncerte.

Esencia francúzskeho hudobného šarmu a genialita mozartovského ducha bude podporená počas celého večera interpretáciou BAMF Orchestra na dobových nástrojoch, ktorého umeleckou vedúcou bude Martyna Pastuzska.

Bratislava Mozart Festival 2018 - Mozart v Paríži Zdroj: PR

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov festivalu poskytla Barbora Šebestová zo Spoločnosti Theodora Lotza. Autorkou tlačovej správy je Lenka Plajdičková, text sme redakčne upravili.