Fanúšikovia skupiny The Beatles a jej speváka Johna Lennona sa v sobotu 8. decembra opäť stretnú v Bardejove na tradičnom spomienkovom stretnutí pri príležitosti výročia úmrtia lídra tejto liverpoolskej skupiny. V Uličke J. Lennona si od 18:00 pripomenú 38. výročie od zastrelenia legendárneho hudobníka.

Ulička a parčík Johna Lennona v centre Bardejova, spolu s rodinným domom zasväteným pamiatke tohto hudobníka, sú dielom nadšenca a aktivistu Pavla Zajaca, ktorý pred viac ako 30 rokmi začal s ich budovaním. V parčíku má svoj pamätný kameň každý člen skupiny The Beatles. Na fasáde jeho rodinného domu sú trojrozmerné grafiky a kované umelecké diela a v suteréne galéria venovaná The Beatles a Johnovi Lennonovi.

"Začiatky parčíka siahajú do čias socializmu, keď takáto osobná iniciatíva bola pre režim nežiadúca. V parčíku sú kamene s názvami najznámejších albumov a menami členov kapely. Rovnako originálny je aj dom Pavla Zajaca, jeho západnú fasádu zdobí kovaný notový part dvoch známych piesní skupiny. Na fasáde je aj kovový triptych a reliéfny portrét Jonna Lennona a Yoko Ono,“ prezradil výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Šariš - Bardejov Radomír Jančošek.

Už viac ako 15 rokov sa v parčíku každý rok práve 8. decembra koná pietny spomienkový koncert pri príležitosti tragickej smrti Johna Lennona. "Táto najkratšia ulica a najmenší park v meste majú nezameniteľnú atmosféru výnimočnosti. Mnohí slovenskí turisti si urobia výlet do centra severovýchodného Slovenska práve kvôli tejto nezvyčajnej atrakcii, ale fascináciu vyvoláva aj u Poliakov a Čechov," dodal Jančošek.

John Lennon sa preslávil ako zakladajúci člen The Beatles a spolu s Paulom McCartneym tvoril jednu z najvplyvnejších a najúspešnejších hudobných autorských dvojíc 20. storočia. Lennona zastrelil 8. decembra 1980 v New Yorku Mark David Chapman, keď sa hudobník vracal z nahrávacieho štúdia do svojho bytu. Dva razy ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy - v roku 1988 ako člena The Beatles a v roku 1994 ako sólového umelca.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo

Súvisiaci interpreti: The Beatles, John Lennon