Stálica slovenskej populárnej hudby, spevák, gitarista, skladateľ, producent, ale aj výtvarník Pavol Hammel má dnes 75. narodeniny. Z toho už 60 rokov pôsobí na hudobnej scéne, no ako povedal pre TASR, ani začiatkom sedemdesiatych rokov, keď už bol vydaný album Zvoňte, zvonky (1969), hit Medulienka či návrat k spolupráci s Mariánom Vargom na albume Zelená pošta (1972), ešte veľmi neveril, že sa hudbou dá uživiť.

Pavol Hammel sa narodil 7. decembra 1948 v Bratislave. Pochádza z hudobníckej rodiny – jeho otec bol huslista v Slovenskom národnom divadle (SND). Už v detstve navštevoval v Základnej umeleckej škole hodiny hry na husliach a bol členom orchestra Železničiarskeho umeleckého súboru. V šestnástich rokoch začal hrať na gitare, ktorá sa stala jeho nerozlučným súputníkom na ceste životom.

V rokoch 1972 až 1976 absolvoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Hoci už bol v tom čase známy spevák a hudobník, pre štúdium na vysokej škole sa rozhodol preto, lebo – ako hovorí – "veľmi som neveril tomu, že sa dá uživiť hudbou". Z dnešného pohľadu mal pritom už v tom čase na konte albumy a single, ktoré sa stali nesmrteľnými. Nechýbalo však veľa, aby si ich úspech samotný autor nestihol užiť.

28. júla 1976, krátko po ukončení vysokoškolského štúdia, kedy sa mohol začať naozaj naplno venovať hudobnej kariére, mal totiž Pavol Hammel veľké šťastie – zmeškal lietadlo z Prahy do Bratislavy, ktoré sa zrútilo do jazera na bratislavských Zlatých pieskoch. "Jednoducho som v noci nespal, na letisku som zaspal a lietadlo ráno odletelo. Myslím si, že bol pri mne anjel strážny, a myslím si, že stále pri mne je, tak ho nechcem nahnevať, budem radšej ticho a teším sa, že som to prežil," povedal pre TASR.

Priorita je v rozdávaní radosti

Jeho piesne ako Medulienka, Učiteľka tanca, Zvonky zvoňte alebo ZRPŠ doslova zľudoveli, no hudobník priznáva, že niektoré svoje populárne skladby nehráva pravidelne. "Na niektorých koncertoch tieto zľudovelé hity nehrávam, to skôr na eventoch alebo keď chcú ľudia tieto skladby ako tretí prídavok, tak to môžem dať. To však ale neznamená, že ich nerád spievam. Prajem každému autorovi alebo interpretovi, aby mal aj po 50 rokoch nejaký hit, ktorý si ľudia pamätajú a vedia si ho dokonca zaspievať, to je úžasný pocit," vyznal sa Hammel pre TASR.

Aj po desaťročiach na hudobnej scéne stále miluje živé koncerty a vystúpenia pred publikom. "Priorita je v rozdávaní radosti, aspoň ja to tak cítim, lebo keby nefungovala spätná väzba medzi publikom a mnou, či už v éteri alebo priamo na koncerte, tak asi by som to už nerobil. Ale keď to funguje, tak sa teším dvojnásobne. Lebo tú energiu, ktorú ja tam dám, dostanem hneď naspäť, v tom okamihu."

60 rokov Prúdov

Okrem jeho 75. narodenín má okrúhle výročie (60 rokov) aj skupina Prúdy, ktorá patrí medzi prvé big beatové skupiny na Slovensku. Vznikla v roku 1962 pod názvom The Jets, na Prúdy sa premenovala o rok neskôr. Prvé verejné vystúpenie však mala až v roku 1964, preto sú výročné koncerty Prúdov naplánované na rok 2024. "Skupina Prúdy prešla rôznymi zmenami, len ja som stále zostával. K výročiu spojím zostavu, ktorá najvýraznejšie zabojovala počas tých šesťdesiatich rokov, koncerty budú v priebehu apríla a mája," prezradil.

Zlomovým okamihom v kariére Pavla Hammela sa stal debutový album Prúdov Zvoňte zvonky (1969), ktorý je dnes považovaný za jeden zo základných pilierov modernej slovenskej populárnej hudby. V nedávno zverejnenej ankete Denníka N "Najlepšie slovenské albumy" obsadila nahrávka tretie miesto za albumami Konvergencie skupiny Collegium Musicum a Bolo nás jedenásť tria Lasica, Satinský a Filip. V ankete sa na piatom mieste umiestnil aj Hammelov album Zelená pošta, na ktorom autorsky spolupracoval s Mariánom Vargom.

Rozmanitú tvorbu Pavla Hammela dopĺňa napríklad aj spolupráca na hudbe do prvého pôvodného slovenského rockového muzikálu Cyrano z predmestia (1977) na texty Jána Štrassera a Kamila Peteraja. Svoj zatiaľ posledný autorský album z roku 2020 nazval Srdce bez anjela. Obsahuje celkovo desať piesní, autorom hudby je výlučne Pavol Hammel, textami prispeli Kamil Peteraj, Boris Filan, Vlado Slivka a Marián Zima.

Už niekoľko rokov sa Hammel popri profesionálnej hudobnej kariére úspešne venuje aj maľovaniu. "K výtvarnému umeniu som mal vždy blízko, pretože mám veľa kamarátov výtvarníkov, dokonca som aj zbieral diela našich výtvarníkov. Takže, maľovanie prišlo tak nejako samočinne, spontánne. Určite by som nerád písal knihy, lebo to neviem, takže mi prischlo výtvarné umenie a robím to rád," spresnil jubilant.

Pavol Hammel svoju tvorbu a pôsobenie na hudobnej scéne získal množstvo ocenení. Medzi tie najcennejšie patria Krištáľové krídlo v kategórii Mimoriadne ocenenie z roku 2018 a Veľká cena SOZA za celoživotné dielo, ktorú si prevzal v roku 2021.

Narodeninové coververzie od rádia Melody

K 75. narodeninám Pavla Hammela vznikli štyri coververzie najznámejších Hammelových hitov, pri ktorých nahrávaní nechýbal ani sám oslávenec. "Keď mi zavolali z rádia Melody, že sa idú pustiť do tohto projektu, bol som veľmi milo prekvapený. Stretnúť sa pri nahrávaní mojich skladieb s toľkými talentovanými hudobníkmi bolo obohacujúce. Okrem toho, že som dostal predčasný narodeninový darček, bola to čistá radosť z hudby," neskrýva nadšenie oslávenec. 

Pesničky sa objavia nielen v rádiovom éteri, ale aj ako videá na oficiálnom Youtube kanáli rádia Melody. Prvou zverejnenou nahrávkou je legendárna Medulienka v podaní kapely Peter Bič Project. "Pavla Hammela vnímam od detstva, doma sme mali jeho platne. Nechýbali ani Prúdy a istý čas som ich počúval veľmi intenzívne. Vždy, keď som počul Medulienku, mal som z tej pesničky takú zvláštnu radosť. Aj preto som rád, že sme ju teraz mohli naspievať spoločne. Mám z toho úžasný pocit," povedal spevák a gitarista Peter Bič. 

Druhou v poradí bude pesnička Ja nemám lásku v malíčku, vďaka ktorej sa Hammel v štúdiu rádia Melody stretol s kapelou Gladiator. Poctu Pavlovi Hammelovi má pripravenú aj Beáta Dubasová, ktorá prespievala hit Mladosť a milý projekt vyvrcholí v predvianočnom týždni skladbou Zvonky zvoňte v podaní Kataríny Knechtovej.

"Sme veľmi hrdí na to, že sa nám podarilo spojiť popredných umelcov, a zároveň do projektu zapojiť aj samotného Pavla Hammela. Vznikli mimoriadne krásne verzie pesničiek, ktoré patria do zlatého fondu našej populárnej hudby a poznajú ich celé generácie," dodal na margo projektu šéf hudby Bauer Media Slovakia Andrej Kratochvíl.

Text: TASR + Hudba.sk + TS / Bauer Media Slovakia

Súvisiaci interpreti: Paľo Hammel