Elektronická formácia Major Lazer, ktorú tvoria producenti a dídžeji Diplo, Jillionaire a Walshy Fire, vystúpila ako jedna z prvých amerických kapiel na Kube po minuloročnom obnovení diplomatických vzťahov medzi komunistickým "ostrovom slobody" a Spojenými štátmi.

Major Lazer sa predstavili 6. marca v kubánskej metropole Havana, trochu paradoxne na "antiimperialistickom" štadióne José Martí Tribuna, ktorý leží priamo oproti budove amerického veľvyslanectva. Na koncerte s voľným vstupom sa zúčastnili desaťtisíce ľudí, štadión má kapacitu približne 60 000 miest.

Podujatie zorganizovala nadácia Musicabana, samozrejme v spolupráci s kubánskou vládou a ľudom. V rámci kultúrnej výmeny sa trio stretlo s kubánskymi študentmi hudby a o pódium sa delili aj s miestnymi dídžejmi. Zábery z obrovského koncertu formácia zverejnila aj na sociálnej sieti s poďakovaním Kubáncom: "Ďakujeme ľuďom a krajine. Vašu priazeň prijímame s pokorou," napísali dídžeji. 

   
"Odkedy si pamätám, Kuba zohrávala dôležitú úlohu v mojej láske k hudbe – táto krajina má silný celosvetový vplyv na kultúru a špeciálne pre mňa, vyrastajúceho na Floride, sa stala jedným z najvýznamnejších centier kultúry, ktoré ovplyvnili vývoj hudby," uviedol Diplo v januárovom vyhlásení pre médiá pri príležitosti oznámenia koncertu. 

"Mal som šťastie a navštívil som Kubu pred pár rokmi s kamarátom, dídžejom Calle 13, a počas tých štyroch dní ma tamojší ľudia, hĺbka ich kultúry a spôsob života oslnili. To, že sa tam v roku 2016 môžem vrátiť a byť opäť súčasťou tejto kultúry, považujem za obrovské poženhnanie. Je pre mňa veľkou cťou priniesť projekt Major Lazer na Kubu," dodal umelec.
 

Na koncert nadviaže Musicabana, prvý medzinárodný hudobný festival na ostrove, organizovaný v spolupráci amerických a kubánskych partnerov už 30 rokov. Prebehne v dňoch 5. - 8. mája. Prvým rock'n'rollovým koncertom americkej kapely bolo v roku 2006 vystúpenie dnes už neexistujúcej superkapely Audioslave, ktoré sa odohralo na rovnakom štadióne. Už 25. marca sa do Havany chystajú aj The Rolling Stones, ktorí budú pre zmenu prvou britskou kapelou, vystupujúcou na Kube.

Text: Hudba.sk (NME.com)
Foto: Facebook.com/majorlazer

Súvisiaci interpreti: Major Lazer