Necelý rok od vydania štvrtého sólového albumu Neuron prichádza myjavský producent Pkrek s trip-hopovým singlom Wistfulness. Na spoluprácu si prizval osemnásťročnú speváčku Evu Sajanovú z formácie God and Eve, ktorá prednedávnom vzbudila pozornosť debutovým EP The Creation.

Pkrek sa s Evou zoznámil na Pohode v roku 2019, vtedy ešte nevedel, že spieva. "Ozval som sa jej, až keď som si vypočul skladbu Banging my head against a brick wall. Bol som prekvapený, že na tak mladý vek má takú kontrolu nad svojím hlasom a znie veľmi vyzreto."

Producent mal pripravený hudobný podklad, ktorý znel surovo, a do ktorého sa mu hodil práve Evin hlas. Použil veľmi tvrdé bicie a hororové zvuky, ktoré vytvoril hlavne na experimentálnych nástrojoch, ktoré má z Talianska. "Nazývam ich Nightmare Instruments. Jeden z nich sa označuje ako Waterphone. Tieto nástroje pomocou externých efektov vytvárajú rôzne strašidelné zvuky, ktoré tento track potreboval."

Skladba Wistfulness je predzvesťou piateho Pkrekovho albumu, ktorý bude konceptuálny a objaví sa na ňom viacero hudobných hostí.


Text Wistfulness mala Eva napísaný už dávnejšie, pôvodne ho chcela použiť k inej pesničke z jej pripravovanej sólovej nahrávky, na ktorej pracuje pod pseudonymom Holé baby. Hneď jej však sadol do podkladu, ktorý od Pkreka dostala, a rozhodla sa ho použiť.

"Je o vyčítaní si vecí, za ktoré nesieš zodpovednosť, hoci si ich nikdy neurobila, takže je to neexistujúci problém, z ktorého máš neustále úzkosti. Proste keď ťa niekto z niečoho neprávom obviňuje a ty si to začneš brať k srdcu a žiješ s tým, že si to spravila a si zlý človek. Je to pre mňa druhá hudobná spolupráca, koncom roka som sa ako vokalistka objavila na albume "punk" od Boha Vajec," hovorí mladá speváčka.

Študentku štvrtého ročníka kompozície na konzervatóriu poslednú dobu fascinuje ľudský hlas. "Skúšam rôzne polohy, techniky, občas spievam, občas kričím, občas plačem, občas sa smejem. V tomto tracku som ale veľmi pokojná." Štúdium klasickej hudby ovplyvňuje všetko, čo Eva robí, napríklad pri práci s hlasom a harmóniami. "Celkovo má vďaka tomu väčšina vecí, čo skladám, o čosi zložitejšiu, komplexnejšiu štruktúru."

Prečítajte si: Slovenskí God and Eve vydávajú debutové EP. Chváli ich aj dramaturg rádia KEXP

Text: Dagmar Lauková Petrášová
Foto: Ladislav Gála