Podľa neoverených informácií, ktoré sa minulý týždeň objavili na internete, to chvíľu vyzeralo veľmi nádejne. Nadšenie ale rýchlo vystriedal smútok, pretože sa zrejme jednalo len o kačicu.

Magnet týždňa

Aj po niekoľkých desaťročiach majú Led Zeppelin schopnosť pritiahnuť kopu pozornosti. Netreba sa čudovať - ich hudba je neuveriteľne nadčasová a mnoho fanúšikov by predalo obličku, aby túto legendu mohli vidieť naživo. Vlny internetu preto rozvírila správa, že sa predsa len koncertu dočkáme. Ako prvá s informáciou prišla stránka Feel Numb. Celý ošiaľ podporila aj stránka speváka Roberta Planta, ktorá uvádza iba vetu "Any time now..." (Už každú chvíľu). Ako však neskôr vypátral magazín Billboard, koncert je skôr zbožným prianím organizátora festivalu Desert Trip a Plantova stránka bude asi teasovať jeho novú sólovku. Aj naďalej nám teda zostáva iba dúfať, že naša generácia bude môcť vidieť slávnych Led Zep naživo, aj keď šance sú mizivé. (pm)


Šroty týždňa

Daniel Gildenlöw z Pain of Salvation je egoista. To nie je nová skutočnosť - stačí sa pozrieť na obal novinky In the Passing Light of Day. A najnovšie ju vo facebookovom poste potvrdil aj gitarista a spoluautor nového albumu Ragnar Zolberg, ktorého milý Daniel z kapely vyhodil. Dôvod neuviedol, skonštatoval však, že líder kapelu ukracoval o financie a ekonomickú situáciu v kapele Zolberg prirovnal k tej v Ghost. Sám údajne za dvojročnú prácu na albume, spoluautorstvo a koncertovanie zinkasoval len tisíc eur. Komentár kapely vyznieva veľmi vágne a čo sa medzi členmi skutočne dialo, nie je známe. Každopádne sa po Zolbergovi do kapely vracia polonahý Johan Hallgren a Pain of Salvation idú ďalej. (ak)


Projekt kontroverzného Phila Anselma všetku bizarnosť a hrôzu reflektuje viac v obraze než zvuku. Bill & Phil je názov spolupráce vokalistu Pantery a Down s béčkovým horovým hercom Billom Moseleym (napríklad filmy Roba Zombieho House of 1000 Corpses a The Devils Rejects). Dvojica v januári vydala šesťskladbové EP Songs of Darkness and Despair a skladba Dirty Eye naznačuje, že nielen obsadenie je béčkové. Pomerne zlá gitarovka s priemerným vokálom však zaujme klipom. Hororové bábkové divadielko, v ktorom hlavnú úlohu hrajú autori projektu, zobrazuje zopár nechutných výjavov s očami, cintorínom a mikinami Superjointa. Pustite si ho až po obede. Alebo ak nemáte radi Anselma, tak vôbec. (ak)


Novinky

Už dnes večer v bratislavskom Majestic Music Clube vystúpi talianska úderka Lacuna Coil, uplatňujúca fungujúci model krásky a zvieraťa. Predskakovať im budú moldavskí Infected Rain s modrovlasou škriekajúcou Lenou. Ak holdujete popovejšiemu metalu s vypätými refrénmi, navrhujem zakončiť sviatočný deň pod pódiom. (ak)


19. mája si môžete odbehnúť do košického Collosea na koncert minuloročných držiteľov Radio_Head Awards v kategórii Hard & Heavy. Morna bude sprevádzaná ďalšími vychytávkami - kapelami Fishface a Deadwings. Viac info na stránke podujatia na Facebooku. (pm)


Richard Kruspe, gitarista Rammstein pokecal s magazínom Metal Hammer. Kapela údajne čaká na speváka Tilla Lindemanna, aby dokončila nový album. V súčasnosti majú 30 nápadov na skladby, niektoré aj s textami. Od poslednej dosky už uplynulo osem rokov, takže sme v redakcii veľmi zvedavý, kam sa Nemci tentokrát posunú. (pm)

No a kým sa Rammstein boria s jedným albumom, blázon par excellence - Devin Townsend - pripravuje hneď štyri. Informáciu priniesol samotný multiinštrumentalista na svojom Twitter účte. (pm)

Po dlhočizných 17 rokoch sme sa dočkali nového albumu At the Drive-In. In.ter a.li.a je skvelá doska, ktorá sa síce nevyrovná predošlému Relationship of Command, ale rozhodne neurazí. Skúste napríklad skladbu Pendulum in a Peasant Dress. (pm)


Motionless in White sa aktuálne snažia vrátiť zašlú slávu nu metalu. A musím povedať, že sa im to celkom darí. Počas minulého týždňa predstavili hneď dva nové songy. Rats je v podstate vykradnutý Marilyn Manson, Necessary Evil je zas značne inšpirovaná tvorbou Korn. Nie je preto prekvapením, že sa na nej objavil aj Jonathan Davis. Ak ste s týmto žánrom ok, určite vás skladby oslovia. Prípadne potom skúste aj celý album Graveyard Shift. (pm)


Amíci Khemmis sú taký malý zázrak na doom metalovej scéne. V dvoch vydaných radovkách ponúkli skvelé skladateľské zručnosti, umné riffy a parádne, skôr rockové vokály, čím vytvorili zaujímavé kontrasty. Nová skladba od tejto denverskej štvorky bude súčasťou dvojskladbového split albumu so žánrovo spriazneným one-man projektom Spirit Adrift. Vypočujte si nižšie skladbu Fraught with Peril a ak ste o Khemmis ešte nepočuli, môžete to napraviť napríklad s minuloročnou doskou Hunted. (ak)



Dobre. Teraz vám ten doomový pohľad na svet trošičku zablatíme, keď spomenieme Inter Arma. Ich tretia radovka Paradise Gallows je vonku už takmer rok, ale je dosť možné, že ste v tomto krásne pozitívnom počasí na túto pochmúrnu záležitosť pozabudli. Kapela by sa vám rada pripomenula mierne psychedelickým klipom k rovnomennej balade, ktorá vás nasledujúcich dvanásť minút donúti uvažovať nad zmyslom života. (ak)


Hudba ideálna na večerné rozjímanie môže byť tvorená aj blackmetalistami. Počinov odrážajúcich pokojnejšie stránky našich obľúbených metalových hudobníkov už vzniklo viacero. Takým je napríklad aj projekt Bardspec vedený Ivarom Bjørnsonom z progresívne orientovanej nórskej legendy Enslaved. Spolu s vokalistom Today is the Day, Steveom Austinom vytvoril kolekciu éterickej inštrumentácie na pomedzí folku a orientu. Vypočujte si desaťminútové náladotvorné pásmo Bone, dokonale odzrkadľujúce povahu i účel tejto hudby - je to jednoducho muzika na chvíle, kedy ste už so všetkým v daný deň vyrovnaní, máte naliaty pohár vína a čistú hlavu. (ak)



K druhému poháru červeného si prosím pustite Scale the Summit. Americká inštrumentálna kapela je v súčasnosti považovaná za sólový projekt Chrisa Letchforda, ktorého opustili všetci zakladajúci členovia a zostavu len minulý rok doplnili nový bubeník a basgitarista. Šiestu štúdiovku In a World of Fear teda vydáva trio, ktoré sa však rado obklopuje najrôznejšími hosťami. A tak i v novej skladbe Cosmic Crown môžeme počuť Jeffa Loomisa a Austrálčana Jamesa Ivanyiho, ktorí prispeli svojimi riffmi. Album vychádza 19. mája. (ak)


Nová skladba od Mutoid Man je jedna fantastická riffovačka. Newyorské trio fungujúce len niečo cez päť rokov už stihlo vydať dve platne a na začiatok júna pripravuje tretiu. War Moans otvorí pekelne napunkovaná záležitosť Melt Your Mind, avšak až druhá zverejnená skladba Kiss of Death je poriadne mäso! Pekelne dynamická rocková vec pripomína to najšťavnatejšie... alebo viete čo? Kašľať na prirovnania. Ten strhujúci pocit zo skvelo poskladanej piesne je jednoznačne trademark Mutoid Man. Je to heavy, je tam rock, je v tom groove a neskutočne to baví! Rock on, Mutoid Man! (ak)


Kultová kapela Igorrr postupne získava čoraz viac pozornosti. Ich poznávacím znamením je unikátna odnož avant-garde metalu, ktorá kombinuje predovšetkým elektroniku, operu a - pochopiteľne - metal. K tomu si doplňte mierne pošahané videá a dielo je dokonané. Otestujte v ich novinke Opus Brain. (pm)


Pomerne slušný bordel produkujú aj Dead Cross. Dvojminútová pošahanosť Grave Slave znie, akoby Faith no More zmeškali vlak na odvykačku. Mike Patton sa v projekte s Daveom Lombardom rozšupol na môj vkus až príliš. Komu však ten starý blázon ešte imponuje, vypočujte si Mŕtvy kríž na serveri Metal Injection. Je to pekne bizarné a tvrdé! (ak)

Potom, čo sa B-Real zo Cypress Hill objavil vo formácii Prophets of Rage, mu jeho kolega Sen Dog očividne trochu závidel, takže sa tiež rozhodol venovať trochu času metalovému projektu. Spolu s (bývalými) členmi Fear Factory, Biohazard a ďalšími rozbehol Powerflo. Ich debut Resistance znie presne tak, ako by ste od takejto kombinácie čakali. Takže super! (pm)


A keď už je reč o Prophets of Rage - tí zas na koncerte v Čile predstavili skladbu so svojráznym názvom Unfuck the World. (pm)


Haluz týždňa

Rob Scallon, človek s najväčším množstvom voľného času - aspoň tak sa to zdá podľa jeho tvorby - si do svojej série prerábok pridal celkom dobrý unikát. For Whom the Bell Tolls od Metallica prerobil kompletne na zvončekoch. Skvelá vec. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: rollingstone.com

Súvisiaci interpreti: Led Zeppelin, Pain Of Salvation