Už len niečo vyše mesiaca ostáva do 18. ročníka najväčšieho slovenského festivalu. Počas posledných dvoch týždňov organizátori zverejňovali najmä domáce posily v programe. Bažant Pohoda 2014 sa bude konať od 10. do 12. júla na trenčianskom letisku.

Legendárny slovenský hudobník Marián Varga, známy z kapiel ako Prúdy alebo Collegium Musicum, sa na letisku predstaví s projektom Noneto, ktoré spája Moyzesovo kvarteto a Slovenské dychové kvinteto. "Skladby z rôznych období Vargovej bohatej kariéry dostali v novom prevedení aj nový šmrnc, je to niečo, čo treba určite zažiť na vlastnej koži," uviedli organizátori na vynovenej oficiálnej webstránke Pohodafestival.sk. Projekt Marián Varga a Noneto mal svetovú premiéru na Pohoda Indoor Camping Festivale 2011, kde sme ho zažili aj my a môžeme ho fanúšikom len odporučiť.

Na Pohode tento rok vystúpi aj slovenská speváčka a skladateľka Sima Martausová. Držiteľka dvoch cien Zväzu autorov a interpretov (ZAI) v kategóriách Objav roka a Album roka zatiaľ vydala dve štúdiovky - debut Vyzliecť si človeka (2011) a prelomový album Dobrý deň, to som ja (2013). "Jej folkovo popové pesničky znejú krehko, no zároveň silno autenticky. Do slovenskej hudby priniesla svieži vánok, ktorí očarúva mainstreamové publikum, no klobúk dolu skladajú aj ostrieľaní hudobní kritici," napísali organizátori festivalu.


Hip-hop, rock'n'roll aj progresívny piano pop

Na trenčianskom letisku zaznejú aj pesničky z najlepšieho domáceho hip-hopového albumu minulého roka podľa ankety Radio_Head Awards - Big Beat od formácie Modré hory. Už známym pojmom na slovenskej klubovej scéne je aj trio Saténové ruky. Ich hlavnými devízami sú jedinečné texty a špinavý rock'n'roll, ktorý sami považujú za "nesprávnu odpoveď na britpop a správnu odpoveď na slovenský pop a český underground".

Menej známym menom v lineupe je hudobné trio Chick & Tin, ktoré ponúka výrazný ženský vokál plný emócií, zaujímavé spojenie klavíra, bicích a kontrabasu a nevšedné hudobné kompozície. Inak povedané - progresívny piano pop. Speváčkou v projekte je Monika Satková, ktorá má za sebou spoluprácu na projektoch Home Made Mutant či 6 Divas, jej spoluhráčmi sú ostrieľaní muzikanti Peťo Bulík a Mochi To.


Do lineupu nedávno pribudli aj Zlokot a bratislavské undergroundové legendy Kosa z nosa a Kamoško & Kokosko. Medzi najnovšie potvrdenými menami je aj niekoľko českých kapiel a projektov, napríklad priekopníci českej elektroniky Ohm Square, electro-swingový objav Mydy Rabycad, mladé shoegazeové kapely The Finally a Manon Meurt, či dídžej a producent Aid Kid.

Zatiaľ posledným potvrdeným interpretom mimo slovenskej a českej scény je kapela Jimmy Barka Experience zo slovinskej Ľubľany. Trio  tvoria tamojší rešpektovaní dídžeji a producenti Bakto a Borka spoločne s bubeníkom Marjanom Staničom. "Dva gramce a zostava bicích, no zvuk ako kapela v plnom obsadení s hudbou, ktorá stojí na slovanských základoch, no cítiť v nej závany tanečných rytmov celého sveta," popisujú ich tvorbu organizátori Pohody. Okrem toho na svojom webe nedávno prezradili, že vystúpenie už skôr ohlásenej nemeckej formácie Moderat bude svojou tvorbou sprevádzať tím vizualistov Pfadfinderei.


Z domácej scény boli už predtým potvrdené mená ako Jana Kirschner, Billy Barman, Para, Kokavakere Lavatura, Vec + Valihora, Vidiek, Slobodná Európa, Korben Dallas, Walter Schnitzelsson, Vrbovskí víťazi, Ink Midget X Pjoni, Vec + Zlokot, Ventil RG, Autumnist, Talkshow, Čad, Herzog Herzog, Bijouterrier, Katarzia či Millhouse.

Dve z účinkujúcich - Jana Kirschner a Katarzia - si zahrali aj v najnovšom zo série reklamných spotov festivalu.


Zdroj: Pohodafestival.sk, SITA, Hudba.sk
Foto: Pohodafestival.sk

Súvisiaci interpreti: Marián Varga, Sima Magušinová