"V legendách stojí ľudstvo málokedy pri zrodení sveta - tak hrdo však tvrdíme, že budeme stáť pri jeho konci. Ak nejaký koniec privodíme, bude to predovšetkým ten náš. Všetko v snahe dosiahnuť vlastnú dôležitosť pred prázdnym publikom. Z hlbín počuť len výsmech. A slepá sila, ktorá nás sem priviedla, sa postará o nový začiatok."


V textoch bratislavskej kapely Besna nie je núdza o hlboké myšlienky a platí to aj pre jej tlačové správy. Needitovaný úvod tej aktuálnej svedčí o tom, že skupina pred svojím prvým prevažne domácim turné od vydania výborného debutového albumu Zverstvá nemá veľké očakávania z hľadiska účasti. Svoje koncertovanie však berie vážne a ak chcete zažiť autentickú energiu a undergroundovú atmosféru, nemali by ste si nechať ujsť niektorý z jej plánovaných letných koncertov.

Besna slovensko-českou šnúrou s jednou zastávkou vo Viedni nadviaže na nedávno skončené turné Zverstvá v Evrópe s nemeckou kapelou Abyss. V rámci aktuálne ohlásenej série koncertov nazvaných Revúca Tour 2022 zahrá formácia na festivaloch, v kluboch aj na netradičných miestach. Názov turné vychádza z jednej z najvýraznejších skladieb albumu, ktorá je o "problémoch revúcej planéty", zároveň si však kapela v rámci neho našla cestu aj do rovnomenného mesta, resp. okresu, konkrétne do baníckej osady Železník neďaleko Revúcej.

Besna - Revúca Tour 2022

17. 6. - Bardejov, Bašta
18. 6. - Železník /okres Revúca/, Kolkáreň - pozrite si video z tohto miesta
16. 7. - Viedeň, Coco bar
17. 7. - Bratislava, zatiaľ utajené miesto - sledujte www.facebook.com/BesnaBand
24. 7. - Košice, Collosseum
29. 7. - Festival Kulturák, Turany
30. 7. - Bánovce nad Bebravou, Garáže
5. 8. - Poráč, Woodna Stocka
25. 8. - festival Punkáči deťom, letisko Trenčín
26. 8. - Praha, Eternia Smíchov
27. 8. - festival Back to Symbolic, Tři Dvory u Kolína
3. 9. - Montana Metal Fest, Špania dolina


Besna je post-blackmetalová kapela z Bratislavy, ktorá vznikla v roku 2017. Jej hudba má moderný metalový zvuk s vplyvom post-rocku a black metalu s progresívnym nádychom. Charakteristické trúchlivé melódie kombinované s besným revom v rodnom jazyku a vplyvom slovenského folklóru sú jedinečnou a strhujúcou cestou emócií. V marci 2022 si Besna svojpomocne vydala debutový album Zverstvá, ktorý s nadšením prijatý metalovými kritikmi na Slovensku aj v zahraničí.

Recenzia: Besna sa so silným debutom Zverstvá uchádza o miesto na mape svetového metalu


Text: Hudba.sk (zdroj: Besna - Samuel Dudlák)