Dva roky po vydaní Split EP kapiel Besna a Abyss, sa obe formácie opäť spojili, aby vyrazili na spoločné turné s názvom Zverstvá v Evrópe 2022. Jednu zastávku si spravia aj 27. mája v Bratislave v rámci multižánrového mestského festivalu Temporary nigh. Obe kapely sa síce mierne žánrovo líšia, ale spája ich vystúpenie nabité emóciami a intenzitou.


Post-black metalová kapela Besna z Bratislavy vznikla v roku 2017. Ich hudba má moderný metalový zvuk s vplyvom post-rocku a black metalu s progresívnym nádychom. Charakteristické, trúchlivé melódie kombinované s besným revom v rodnom jazyku a vplyvom slovenského folklóru robí ich hudbu jedinečnou a strhujúcou cestou emócií. S debutovým albumom Zverstvá, ktorý si kapela sama vydala v marci 2022 sa teraz chystajú predstaviť na pódiách po Slovensku aj Európe.

Abyss je melodic black metalová skupina založená v roku 2009 v okolí Mníchova. Inšpirovaní švédskymi melodickými black/death metalovými kapelami začiatku deväťdesiatych rokov, ich hudbu charakterizuje striedanie zložitých inštrumentálnych pasáží s čiastočne melodickým a čiastočne surovými riffmi. Prostredníctvom jedinečne pestrých štruktúr skladieb formuje kapela malebné melodické steny, ktoré v poslucháčovi rezonujú ako emócie plné pochmúrnosti a zúfalstva. Na turné Zverstvá v Evrópe skupina predstavuje prvý pohľad na nevydaný materiál, ktorý bude uvedený na ich pripravovanom albume.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol za kapelu Besna poskytol Samuel Dudlák. Text správy sme upravili.