Skupina Filip Jánošík a Hotoví Umelci sa nedávno pokúsila vydať svoju značne kontroverznú verziu notoricky známeho hitu Vyznanie od Mariky Gombitovej, ktorú za ostatné desaťročia spievali desiatky slovenských interpretiek a superstaristiek. Banskobystrickí muzikanti hrajúci tzv. "zbojnícky rock'n'roll" ju pretvorili do nečakanej podoby na svoj debutový album Povedz Loď.

Autori piesne Kamil Peteraj a Janko Lehotský však s vydaním prerobenej skladby nesúhlasili. "Volal som s pánom Peterajom, bol veľmi slušný, úctivý a dal nám aj niekoľko dobre mienených rád. Keď som mu skladbu posielal, čakal som horšiu reakciu, vytiahli sme z tej skladby až príliš veľa temna. Ja som ho tam ale počul, tento nápad som v hlave nosil už roky, nemohli sme skrátka odolať," hovorí líder skupiny Filip Jánošík.

Hoci oficiálne vydanie skladby Vyznanie kapele neprešlo, svojich fanúšikov o tento experiment nechcela ukrátiť a demo nahrávku zverejnila aspoň na svojom Youtube kanáli a sociálnych sieťach. Reakcie na ňu sú zmiešané, niektorí poslucháči boli z tejto verzie nadšení, iní sa zhodli, že nápad s vyzdvihnutím temnej atmosféry piesne je zaujímavý, nie každému však sadla záverečná "metalová" minúta, ktorá pôsobí až príliš groteskne. Tá možno odradila aj samotných autorov originálu od schválenia vydania tejto verzie. V každom prípade by bolo zaujímavé prečítať si ich odôvodnenie či názor Mariky Gombitovej.

Čo na odvážnu a originálnu verziu slovenského Hitu storočia (podľa rovnomennej relácie vysielanej na STV v roku 2007) hovoríte vy? 


Filip Jánošík a Hotoví Umelci vo svojej hudbe experimentujú s folklórnymi nástrojmi ako cimbal a akordeón. Album Povedz Loď vydávajú netradične po častiach (vo forme samostatných EP nahrávok) od mája 2021, pričom na jeho tretej časti, ktorá je najnovšou a zároveň poslednou, výrazne pritvrdili. Alternatívne Vyznanie by sa do kolekcie výborne hodilo, no o známe melódie aj tak nie je núdza.

Kým na prvých dvoch častiach albumu 
okrem vlastnej tvorby ponúkla prerobené a pretextované verzie skladieb od GorillazThe White Stripes či Eda Sheerana, v jednej z najnovších skladieb siahla aj na hit Smack My Bitch Up od The Prodigy, ktorý sa v "zbojníckej" verzii stal, slovami Filipa Jánošíka, "výletom sedliakov na V3Ske do bytčianskeho bordelu". Skladbu Smer je Bytča doplnil oldschoolovým scratchingom na platniach známy DJ Spinhandz a výsledok si môžete spolu s ďalšími skladbami z albumu Povedz Loď vypočuť na Spotify, Apple Music a množstve ďalších digitálnych hudobných platforiem.


EP Povedz Loď III. obsahuje aj dve autorské skladby Filipa Jánošíka a jeho spoluhráčov. "Na Úteku je soundtrackom k autobiografickej cestopisnej knihe, ktorú som písal v Nepále a Indii. Kým príde máj je zatiaľ našou najexperimentálnejšou skladbou. Začalo to ako cigánčina, no potom prišiel thrash metal, Judas Priest, mongolské nápevy, arabské stupnice a laponský refrén ako z Pána Prsteňov. Neviem to asi k ničomu prirovnať, ale my sme z toho nadšení," opisuje skladby z nového EP frontman skupiny.

Novinku kapele nedávno pokrstil Tomáš "Lasky" Šedivý zo skupiny Para. Filip Jánošík a Hotoví Umelci sa po vydaní poslednej časti chystajú na koncertné leto, budete ich môcť vidieť v týchto termínoch:

17. 6. (21:00) - Banská Bystrica, Námestie SNP
16. 7. (21:00) - Nová Baňa, Zraz VW kemperov pri tajchu
19. 8. - Heľpa, festival Horehronské Mecheche
27. 8. - Rajecké Teplice, festival Skaly

Viac informácií nájdete na oficiálnej stránke kapely www.filipjanosik.sk.

Text: Hudba.sk (zdroj: Filip Jánošík)