V apríli Sona Kmet predstavila nový singel Kid Of Today, ktorý ukazuje, akým smerom sa bude uberať jej aktuálna tvorba. Swimming Girl je však v spektre popu od Kid Of Today asi tak ďaleko, ako len môže byť.

V protiklade k upbeatovej skladbe tentokrát autorka predstavuje nežnú, takmer až uspávankovú atmosféru, kde na lúke tancujú víly a niekde spod vodnej hladiny žblnká magický zvuk harfy. "Pieseň vznikla už začiatkom roka 2021, avšak keďže sme vtedy v plnom prúde nahrávali EP, ja som bola rozhodnutá netvoriť nič iné, pokým prvý hudobný projekt nie je ukončený. Začali sme sa jej teda venovať až po dokončení EP a po vydaní singla Kid Of Today," hovorí Sona Kmet.

Popri samotnej speváčke a autorke sa na skladbe tradične podieľal Tomáš Gulán, ktorý s ňou zvukársky a producentsky spolupracuje od začiatku jej tvorby. Obaja mali jasnú predstavu o tom, aký nástroj chcú v piesni použiť. "Vedeli sme, že pieseň určite potrebuje harfu, ktorej sa v zhostila Lucia Dobošová. Avšak to, že z harfy vyrobíme aj basu alebo 'gong', sme pôvodne neplánovali. V Swimming Girl teda naozaj okrem Soniných vokálov a harfy nenájdete žiaden iný zvuk či nástroj," prezrádza Tomáš.

Pesničku, v ktorej nechýbajú ani Sonine typické vrstvené vokály, tak napriek až folkovej jednoduchosti možno označiť za experimentálne dielo.

Starostlivosť a energia v sesterskom vzťahu

Vo vizuálnom stvárnení sú obsadené iba dve postavy – sestry Kmeťové – uprostred jarného rozkvitnutého zlatého poľa. Kvety vo vlasoch, slnko v tvári, sesterské objatie a láskavé pohľady dopĺňajú snovú náladu a puto, ktorému môžu naplno rozumieť len sestry. 

"Swimming Girl je pre mňa oslavou dievčenstva, sesterstva. Femininnej starostlivej energie, ktorá sa mi najlepšie opisuje na pute k mojej mladšej sestre," dodáva Sona Kmet k textu. Aby pieseň nadobudla ešte viac sentimentu a osobnej symboliky, vychádza presne v deň 15. narodenín Soninej sestry.

"Tak veľmi si želám, aby nemusela 'plávať v rovnakých vodách' a aby som jej mojimi radami uľahčila jej cestu. Tiež si želám, aby som jej dodala pocit, že naozaj môže 'lietať vysoko' a dosiahnuť čokoľvek, čo si v živote zaumieni," uzatvára Soňa, pričom ostatné sa poslucháč môže dovtípiť pozorným započúvaním sa do textu.

Redakciu Hudba.sk informovala Soňa Kmeťová. Správu sme upravili a doplnili.