Len 20-ročný saxofonista Nikola Bankov prednedávnom nahral svoj debutový album, o ktorý prejavilo záujem nórske vydavateľstvo AMP Music & Records AS. Pod jeho hlavičkou vyjde nahrávka s názvom Bright Future už na jeseň. Hudobník teraz do sveta posiela malú ochutnávku albumu v podobe teasera.

Nikola Bankov študuje na prestížnej The Royal Academy of Music v Dánsku, no svojmu remeslu sa priúčal aj na svetoznámej Berklee College of Music a Conservatorium van Amsterdam. Nikolovi sa podarilo upísať sa so svojím debutovým albumom Bright Future nórskemu vydavateľstvu AMP Music & Records AS. Nahrávka, ktorú predstavuje v teaseri, výjde na jeseň.

Na albume Bright Future hosťuje svetová hviezda, tenor-saxofonista Seamus Blake, ktorý na adresu mladého hudobníka povedal: "Nikola Bankov je fantastický alt saxofonista, ktorý píše chytľavé skladby a predvádza ich s bohatou elektrizujúcou zvukovou paletou. Bola to radosť s ním spolupracovať."

Svieži mix jazzu a elektroniky

Na albume zaznejú originálne kompozície mladého saxofonistu, ktorý ich postupne zbieral od jeho šestnástich rokov. Ide o mix súčasného jazzu s elektronikou a efektami, čo vytvára čerstvý a moderný zvuk. "Stále hľadáme nové zvuky a polohy. Nechceme znieť ako jazzová kapela. Keďže mám len 20 rokov, som ovplyvnený inými žánrami a trendmi. Snažím sa, aby moja hudba znela ako z toho daného obdobia a roku, v ktorom vyšla. Nie zaseknutá v minulom storočí," uviedol mladý hudobník. 

Nikola a Seamus používajú rôzné FX efekty aplikované na zvuk saxofónu a experimentujú s farbami. Kapelu dopĺňajú jedni z najlepších a najvyťaženejších hudobníkov v Dánsku - August Korsgaard (synth), Jonas Gravlund (gitara), Jens Mikkel Madsen (basa), John Riddell (bicie).


Redakciu Hudba.sk informoval Nikola Bankov. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR