Vyzerá to tak, že rok 2014 by mohol byť pre slovenskú hudobnú legendu už naozaj posledným. Podľa informácií z prostredia kapely je Jožo Ráž momentálne rozhodnutý, že od roku 2015 nebude súčasťou Elánu. Ako potvrdil manažér Michal Čimera, pre zvyšok kapely nepredstaviteľné, že by ďalej fungovala bez neho.

"Koniec Elánu" je téma, ktorá sa v médiách ťahá a prepiera už roky a vzhľadom na neistý výsledok je pre ľudí stále aktuálnou. Konkurovať jej v rámci slovenskej hudobnej scény môžu snáď len špekulácie o návrate Mariky Gombitovej. Napriek tomu, že Jožo Ráž sa už niekoľko rokov vyhráža, že prestane nahrávať albumy a verejne koncertovať, až teraz to vyzerá, že sa tak naozaj stane. Známy hudobník totiž odmietol s manažmentom kapely podpísať zmluvu na rok 2015, čo doteraz zatiaľ nikdy neurobil.

Môže to znamenať, že pripravovaný album skupiny, ktorý vyjde na jeseň vo vydavateľstve Warner Music, bude posledným štúdiovým albumom Elánu. Rovnako tak októbrové halové turné Elán The Best Of Vol. 2 v Brne, Prahe, Ostrave a na Slovensku v Bratislave (28.10.) a v Košiciach (30.10.) môže byť pre fanúšikov poslednou šancou vidieť najúspešnejšiu česko-slovenskú skupinu naživo. Tento zámer už Ráž naznačoval minulý rok v rozhovore pre server iDnes.cz. Vtedy tvrdil, že na konci roku 2014 ukončí Elán koncertnú činnosť.  

"V Eláne to už roky funguje tak, že v polovici roka podpisujeme zmluvu na ten nasledujúci. Tentokrát ju Jožo Ráž zatiaľ nepodpísal. Je nepredstaviteľné, že by kapela fungovala bez neho. Vôbec si nedovolím odhadnúť, čo to môže znamenať. Je všeobecne známe, že Jožo už nejakú dobu rozpráva o tom, že sa stiahne z verejného života, ale vôbec po prvý raz takto váha podpísať kontrakt, ktorý je pre fungovanie kapely kľúčový," priznal manažér Elánu Michal Čimera.

Elán po podpise zmluvy s Warner Music, 3.6.2014 Zdroj: SITA/Jozef JakubčoČlenovia Elánu začiatkom leta podpísali zmluvu na vydanie albumu s Warner Music. Kontrakt s kapelou na rok 2015 však Jožo Ráž zatiaľ nepodpísal...

Dá sa to tentoraz brať vážne?

O Eláne je známe, že vyhláseniami o "ukončení činnosti", "poslednom koncerte" či "rozlúčkovom turné" si tak trochu prihrieva polievočku na lepšiu predajnosť lístkov. Dnes možno len polemizovať o tom, či by na legendárny megakoncert na Letnej v Prahe v roku 2003 prišlo (z pohľadu dnešnej návštevnosti koncertov nepredstaviteľných) 85-tisíc fanúšikov, ak by kapela vystúpenie neprezentovala ako rozlúčkové. Už o rok neskôr sa skupina lúčila aj v Senci a v ďalších rokoch odohrala ešte zopár "posledných" turné.

V ostatných rokoch si však zrejme už aj samotní Elánisti uvedomili, že po toľkých planých poplachoch tieto správy len málokto berie vážne. Pri megakoncerte na Zelenej vode v roku 2011 či o rok neskôr pri veľkých "Best Of" koncertoch v Česku a komornom divadelnom turné po slovenských mestách si manažment skupiny už podobné vyhlásenia odpustil. Vďaka Rážovi však možnosť ukončenia činnosti Elánu stále visela vo vzduchu. "V roku 2013 odídem. A čo bude s kapelou ďalej už nie je moja vec," vyhlásil napríklad v máji 2011 pre český portál Super.cz.

"Nemusíte veriť, ale budúci rok ma tu už nenájdete," potvrdil v roku 2012 pre Plus 7 dní s tým, že sa plánuje odsťahovať niekam k moru. Ako sa však ukázalo, ani rok 2013 napokon jeho posledným v Eláne nebol. Možným dôvodom je krach biznisu s motorkami, ktorý mu zrejme spravil nečakaný škrt cez rozpočet. "Je to tak päťdesiat na päťdesiat. On to s tým koncom vždy myslí vážne, no potom sa vždy stane niečo, čo ho presvedčí odohrať ďalšie koncerty," prezradil Vašo Patejdl, ktorý už Rážove vyhlásenia sám berie s rezervou, no pripravený je na všetko. "Keby Elán už nehral, bola by to veľká strata. Ale každý z nás, aj on, má právo povedať si dosť. Nikto ho nemôže nútiť, aby pokračoval, keď sa mu naozaj nechce. To by bolo kontraproduktívne," dodal Patejdl pre Plus 7 dní.

Elán je najúspešnejšou česko-slovenskou rockovou skupinou. Štyrikrát po sebe, v rokoch 1984 až 1987, získal československého Zlatého slávika v kategórii skupiny, osemkrát za sebou, v rokoch 1998 až 2005, vyhral slovenského Slávika, k tomu má Jožo Ráž dvoch zlatých Slávikov v kategórii spevák v rokoch 2000 a 2001. Okrem spomínaného koncertu na Letnej patrí medzi najväčšie koncertné úspechy kapely aj vystúpenie v slávnej Carnegie Hall v roku 2007. Tento rok Elán oslavuje 35 rokov na profesionálnej hudobnej dráhe sériou halových koncertov a spomínaným novým albumom, ktorý sa na trh dostane už čoskoro. Viete si predstaviť lepšiu reklamu na novinku ako definitívne ukončenie činnosti?

Ak si chcete okrem "starej pesničky" vypočuť aj novú, tu je aktuálny singel Elánu:


Text: Hudba.sk (zdroj: PR - Silvia Turnerová, Plus 7 dní, archív)
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Súvisiaci interpreti: Elán