Už zajtra 9. augusta oslávi okrúhle 80. narodeniny Eva Pilarová, ktorá patrí medzi najvýraznejšie speváčky českej populárnej hudby. V deň významného životného jubilea, vydá Supraphon v digitálnej podobe dve singlové kolekcie, mapujúce jej nahrávky z rokov 1960 až 1989. Okrem toho vyjde tiež raritný záznam predstavenia Evy Pilarovej s Karlom Gottom zo Semaforu z roku 1965.

Študovala na JAMU v rodnom Brne a v roku 1960 začala vystupovať v pražskom divadle Semafor, kam sa najskôr hlásila ako herečka. Veľmi rýchlo, však od hereckých ambícií upustila a v legendárnom divadle malých foriem vedenom Jiřím Suchým sa presadila predovšetkým ako speváčka s výnimočným hudobným talentom.

Eva Pilarová od svojich hudobných začiatkov interpretovala popri popmusic i jazz. V roku 1962 získala zaň dokonca i zlatú medailu na Svetovom hudobnom festivale v Helsinkách. "Povýšila interpretáciu modernej pesničky do oblasti umeleckého prejavu a položila tak prvú prekážku do cesty speváckemu primitivizmu a diletantstvu v tomto žánri. Pokladám ju za našu prvú jazzovú speváčku," takto Evu Pilarovú v roku 1968 zhodnotil slávny český prozaik Josef Škvorecký, ktorý jej, podľa Elly Fitzgerald, vymyslel originálnu prezývku FitzPilarová.


Pre Supraphon Eva Pilarová prvýkrát nahrávala v roku 1960. Išlo o dueto s Jiřím Suchým Sup a žluva z divadelnej hry Taková ztráta krve, ktorý vyšiel na singli spoločne s veľkým hitom Klokočí. Nezabudnuteľnými sa stali jej duety s Waldemarom Matuškom Ach, ta láska nebeská či Tam za vodou v rákosí, s Karlom Gottom Je nebezpečné dotýkat se hvězd, Hey Paula s Pavlom Sedláčkom a Rozhoupej zvony s Jaromírom Mayerom.

Fanúšikovia milujú v jej podaní Montiho čardáš, Já do hry dávám víc, Už dávno nejsem dítě, Sekáči jdou, Rodeo a množstvo ďalších populárnych piesní. Soprán s rozsahom troch oktáv jej od mlada umožňoval spievať i klasiku. V priebehu svojej speváckej kariéry Eva Pilarová taktiež získala množstvo významných ocenení, okrem iného je trojnásobnou držiteľkou najprestížnejšieho Zlatého slávika.

Albumy vydané pri rpíležitosti životného jubilea budú dostupné od 9. augusta na streamingových alebo downloadingových servisoch. Väčšinu nahrávok Evy Pilarovej, vrátane bilančného 3CD Zlatá kolekce, nájdu jej priaznivci na webstránke Supraphonline.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z vydavateľstva Supraphon. Text správy sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Eva Pilarová