Člen švédskej metalovej legendy Therion sa spojil so slovenskými hudobníkmi. Christian Vidal a členovia dnes už neexistujúcej formácie Tristana začali pôsobiť pod hlavičkou Vox Tristanum. Aktuálne predstavili debutový videoklip.

Posledným koncertom skupiny Tristana bolo minuloročné júnové predskakovanie fínskym Nightwish v Košiciach. Následne skupina prestala aktívne pôsobiť, hoci mala za sebou úspešné vystúpenia na zahraničných festivaloch, vydaný album či predskakovanie skupinám ako Scorpions či Arakain.

"Posledné roky sme na kapele tvrdo pracovali. Dosiahli sme nejaké výsledky, ale nebolo to úplne to, čo sme si predstavovali," povedal spevák Peter Wilsen. "Analyzovali sme, čo urobiť pre to, aby sme posunuli kapelu ešte ďalej, ale narážali sme pritom na určité prekážky, ktoré tomu bránili. Tristana vznikla v roku 1993 a nikto zo súčasných členov nestál pri jej zrode. Kapela bola známa ako speed/power metalový interpret. Ako sa zmenili členovia, radikálne sa zmenil aj štýl. Mnoho starých fanúšikov to nepochopilo a priaznivci tvrdšej odnože metalu nás stále škatuľkovali ako melodický power metal," vysvetľuje.  

Podľa jeho slov ďalšou nevýhodou bol podobný názov s kapelou Tristania. "Naša bývalá kapela vznila v roku 1993 a Tristania podľa Wikipedie až v roku 1995. Stalo sa nám, že nás zahraničný festival odmietol so slovami, že tam tento rok hrá Tristania a fanúšikov by to pomýlilo. Konkurencia je veľmi veľká a šťastena vrtkavá. Snažili sme sa, no ťahali sme za sebou ťažkú guľu, ktorú sme zdedili. Preto sme sa rozhodli pre tento krok," dodáva Peter.  

Úspešný reštart aj vďaka koncertu s Therion

V októbri 2015 Tristana predskakovala na bratislavskom koncerte švédskej skupiny Therion. Práve tam sa hudobníci zoznámili s jej gitaristom, rodákom z Argentíny Christianom Vidalom. "Vtedy sme ešte neplánovali koniec. O tom, že vznikne Vox Tristanum, sme sa dohodli minulý rok v lete. Nový názov nesie aj časť toho starého, stále sme to my, len po novom. S pomocou nášho manažéra sme prizvali do projektu Christiana, ktorý je vynikajúcim gitaristom a už roky sa pohybuje v inej hudobnej lige. Naše nové songy sa mu páčili a hneď sme si sadli aj po ľudskej stránke," vysvetľuje Wilsen.   

Christian Vidal patrí medzi najznámejších argentínskych gitaristov. V roku 2007 podporil sólovú kariéru speváka Erica Martina z kapely Mr. Big, s ktorým odohral turné v Južnej Amerike a Indii. Ich spolupráca trvala do roku 2009, kedy sa Eric vrátil do Mr. Big. O rok neskôr dostal Christian pozvánku stať sa gitaristom švédskej metalovej kapely Therion, popri tom sa však stále venuje aj rôznym "bokovkám". Tento rok napríklad už stihol koncertovať so sólovým projektom Russella Allena známeho z formácií Symphony X, Adrenaline Mob a Allen Lande v Južnej Amerike.  

Vox Tristanum sa štýlovo zaraďuje medzi groove metal. "Bude pokračovaním pritvrdenia skupiny Tristana, ktoré sa skĺbilo s americkým feelingom nasiaknutým v Christianovej gitarovej virtuozite. Tvrdý, hlboko podladený zvuk a viac elektroniky dodá skladbám moderný šat," vysvetľuje Peter Wilsen. "Máme ešte jedno obrovské prekvapenie, ale to si necháme na neskôr," dodáva.


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Roland Koncz.

Foto: PR