Britská elektronická formácia Underworld chystá nový album, ktorý bude nasledovníkom nahrávky Barking spred štyroch rokov. Pre portál DigitalSpy to uviedol jeden zo zakladateľov skupiny Karl Hyde. Ešte predtým sa fanúšikovia môžu tešiť na reedíciu kultovej platne dubnobasswithmyheadman (1994).

"Vrátili sme sa do štúdia, no nachvíľu sa práce zastavili pre náš koncert v Royal Festival Hall," prezradil Karl Hyde počas rozhovoru pre DigitalSpy. "Je to približne päť rokov, čo sme pracovali na spoločnej štúdiovke. Samozrejme sme robili na iných projektoch, no od posledného albumu Barking ubehlo veľa času," pokračoval 57-ročný hudobník. Ako sa tiež Hyde vyjadril, prvý deň v štúdiu bol preňho a tiež jeho kolegu Ricka Smitha príjemný. "Obaja sme si ho užili a výsledok bol skutočne dobrý," povedal Hyde, pre ktorého je v súčasnosti Underworld prioritou.

Spomínané vystúpenie v Royal Festival Hall, ktorá väčšinou hostí koncerty vážnej hudby, sa uskutoční v sobotu 11. októbra pri príležitosti 20. výročia albumu dubnobasswithmyheadman. Ten vyšiel v pondelok 6. októbra v remastrovanej verzii, pričom v predaji je aj ako 5-diskový box s mnohými bonusmi a 60-stranovým bookletom pre najväčších fanúšikov. Na budúci rok kapela slávny album pripomenie aj na turné po Veľkej Británii a Európe.


Underworld vznikli v roku 1980 v Cardiffe. Okrem zakladateľov Karla Hydea a Ricka Smitha vo formácii pôsobilo viacero hudobníkov, vrátane Darrena Emersona. V súčasnosti pozíciu koncertného klávesáka zastáva Darren Price. Formácia debutovala v roku 1988 albumom Underneath the Radar. Po ňom nasledovali Change the Weather (1989) a spomínaný dubnobasswithmyheadman (1994), ktorých bol ich prvou a prelomovou tanečnou nahrávkou.

Hyde a Smith popri štúdiových albumoch pracovali na viacerých soundtrackoch, vydali tiež 18 živákov či štyri kompilácie. Obaja členovia majú na konte aj sólové albumy či vedľajšie spolupráce s inými hudobníkmi. Najznámejšou skladbou formácie Underworld je Born Slippy (1995), ktorá sa objavila aj vo filme Trainspotting (1996) režiséra Dannyho Boylea. Ten s kapelou spolupracoval aj na minuloročnom filme Trance či v roku 2012 na otváracom ceremoniáli olympijských hier v Londýne, kde sa práve Underworld postarali o hudobnú stránku. 


Zdroj: SITA (Digitalspy.co.uk), Hudba.sk
Foto: Facebook.com/underworldlive

Súvisiaci interpreti: Underworld