Kedy ste mali naposledy čas sami pre seba? To je otázka, ktorú kladie slovenský hudobník Lukáš Bulko alias Alapastel na svojom novom albume, ktorý inšpirovali domorodé liečivé obrady, dokument od Pavla Barabáša aj vizionárska utopická kniha.

Ceremony je druhým albumom Lukáša Bulka, ktorý svoj debut Hidden for the Eyes predstavil v roku 2018 po ôsmich rokoch práce v britskom labeli Slowraft Records Jamesa Murraya. Na kompozíciách pre jeho nasledovníka pracoval Alapastel od roku 2019 do jari 2021. Ide o výsledok sústredenej a cieľavedomej práce, ktorá sa výrazne posilnila pandémiou koronavírusu. Album vychádza v americkom vydavateľstve Lost Tribe Sound. 

Ceremony je čisto inštrumentálne, bohato orchestrálne, 74 minút dlhé výpravné dielo, ktorého zámerom je podľa slov autora "liečiť a facilitovať transformatívnu skúsenosť". Dielo dopĺňajú aj videoklipy francúzskej choreografky a tanečníčky Marielle Gonier, ktoré sú súčasťou jej umeleckého filmu Performing Land.

"Videoklipy sú výsledkom spontánneho umeleckého porozumenia s francúzskou tanečnicou Marielle Gonier, s ktorou sme sa stretli počas môjho obohacujúceho pobytu v umeleckej rezidencii Lakkos na Kréte v júli tohto roku. Jej film Performing Land je o hľadaní miesta človeka v prírode a túžbe komunikovať s ňou prostredníctvom umenia a tanca. Naše zámery našli v tomto bode vzácnu zhodu. Film v súčasnosti obieha svetové výstavy, a preto videoklip k skladbe In the Service of Life bude zatiaľ dostupný len týždeň pri príležitosti vydania albumu," hovorí Lukáš Bulko.


Noví spolupracovníci a inšpirácia domorodými kultúrami

Ceremony vychádza 8. októbra na sklenene vylisovanom CD umiestnenom v osemstranovej knihe s tvrdou väzbou. Každá kópia, ako aj digitálna verzia albumu, zahŕňa obal a obrazy k jednotlivým skladbám od maliarky Silvie Bobekovej. O mastering albumu sa postaral britský zvukový inžinier a hudobník Ian Hawgood. 

Do albumu hudobne významne prispel Ján Kružliak ml., hlavný huslista a zakladateľ Spectrum Quartett, a Richard Grosman PhD - americký psychoterapeut a sound healing umelec, ktorý celý život skúma zvuky domorodých národov a vedie liečivé ceremónie. Z jeho nahrávok pochádzajú zvuky šejkrov, drumblí, didgeridoo, fláut, dychových nástrojov a spievanie tradičných šamanských spevov, zvaných ikaro. Ďalší spolupracovníci sú Adam Dekan s vrstvami modulárnej elektroniky, ktorý zároveň album mixoval, Michal Veselský prispel klavírom v dvoch skladbách a Marián Hrdina alikvótnymi vokálmi v skladbe Releaseness.

Lukáš v booklete opisuje inšpirácie albumu nasledovne:

"Album bol inšpirovaný šamanskými zvukovými sprievodmi znejúcimi počas indiánskych tribálnych liečivých obradov, ktoré som sám zažil. Juhoamerická domorodá kultúra na mňa silno zapôsobila aj skrz dokumentárne filmy Tieň Jaguára od dokumentaristu Pavla Barabáša a Aluna od BBC. Inšpiráciou je tiež kniha Chronicles from the Future od Paula Amadeusa Dienacha, ktorá opisuje monumentálnu duchovne aj materiálne vyspelú globálnu spoločnosť 40. storočia. Sú to práve rituály a ceremónie, ktoré v knihe zohrávajú kľučový sebarozvojový význam pre ľudí budúcnosti a rozvoj globálneho vedomia."

Lukáš ďalej opisuje svoj umelecký zámer cez inšpiráciu, ktorú našiel v domorodých kultúrach a ich liečivých obradoch. "Ľudia v tejto dobe často používajú slová ako humanizmus, udržateľnosť a biodiverzita. Tieto slová získavajú až posvätný význam. Dnes ľudia nasadzujú svoje životy za veľryby alebo sa púšťajú do bitiek s mocnými korporáciami, ak náhodne uvidia rúbať stromy kdekoľvek na planéte. Dnes tieto slová počuť z úst úplne bežných ľudí. A tieto slová vyslovujeme, lebo zažívame ich opak. Domorodé národy paradoxne príliš nepoznajú tieto slová, a pritom sa im (niektorým z nich) podarilo existovať bez zneužívania svojho okolia desiatky tisíc rokov."

"Jedno z najúchvacujucejších uvedomení pre mňa bolo, keď som pochopil, že oni v skutočnosti prechovávajú najkompetentnejšiu expertízu o udržateľnosti, aká je pre ľudstvo vôbec dostupná. Ak chceme budovať udržateľnú a múdru civilizáciu, ak chceme dospieť k stavu vedomia, ktoré je v stave múdrosti a harmónie s prírodou a bytosťami okolo, tieto kmene sú tu na to, aby nás naučili, čo to skutočne znamená. A my ich potrebujeme počúvať. Nie preto, aby sme išli naspäť do tribálneho veku, ale aby sme obnovili náš kontakt s tým, čo je tu a teraz v živote nažive a dostali možnosť sa posunúť kultúrne aj evolučne dopredu."

"Tento album sa snaží byť intímnym aktom prepojenia globálneho severu (moderného, exaktného) s globálnym juhom (kmeňovým, duchovným). Zároveň je aktom prepojenia prítomnosti s minulosťou (každý z nás sme mali predkov, ktorí kedysi žili kmeňovo a udržateľne) a budúcnosťou (som presvedčený, že budúce generácie nás zo svojej perspektívy budú vnímať ako stredovek). Týmto albumom nás chcem pozvať prekročiť časovú bariéru a napojiť sa na to, čím sa potrebujeme stať," uzatvára Lukáš Bulko.

Album si môžete vypočuť a zakúpiť v digitálnom alebo fyzickom formáte na Bandcampe. Počúvať ho môžete aj na všetkých streamovacích platformách. CD bude dostupné čoskoro aj priamo u autora alebo v predajni Wegart. Tvorbu albumu podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a SOZA.



Lukáš Bulko je hudobný skladateľ – samouk. Narodil sa v roku 1986 v Trenčíne a momentálne žije v Bratislave. Hudbu začal skladať na počítači v 15 rokoch. Jeho umeleckým zámerom je hľadať originalitu v hodnotách, ktoré možno hudbou zdieľať. Chce poskytnúť hudbu na rozjímajúce počúvanie a cestovanie v mysli.

Viac informácií o albume nájdete na oficiálnych stránkach umelca www.alapastel.comwww.facebook.com/Alapastel a www.instagram.com/alapastel.

Zdroj: Lukáš Bulko, Hudba.sk edit
Foto: Denisa Parobeková