Pre tvorbu slovenského dua Rapsodéve sú typické poetické texty zaoberajúce sa retrospektívnym pohľadom na seba ako jednotlivca aj ako súčasť spoločnosti. Autorka textov, Ivana Pinčáková, v nich mapuje svoje bývalé podoby, ktoré v spolupráci s bubeníkom a producentom Martinom Piskom uzavrela do celistvosti na debutovom albume V divných dedinách, ktorý vyjde symbolicky na Dušičky (1.11.).

Na jar tohto roka Rapsodéve zverejnili svoj dovtedy najtemnejší singel Špinavá, teraz naň nadväzujú novinkou Pohrebná, ktorú zverejnili na všetkých streamovacích platformách v piatok 4. októbra. Pár dní predtým ju dvojica spolu s ďalšími skladbami stihla predstaviť naživo v Ráne na eFeMku. Súčasťou vystúpenia je aj rozhovor, v ktorom sa dozviete viac o pozadí celého projektu, aktuálne presťahovaného z Gelnice do Bratislavy.

Podľa slov speváčky a autorky Ivany Pinčákovej predstavuje skladba Pohrebná "obraz tanca medzi štyrmi stenami, v momente, keď protagonistku nikto nevidí. Symbolizuje autentické sebaprejavovanie, ktoré si hrdinka vytesnila do samoty. Pieseň povzbudzuje k pootvoreniu dverí a k prejavu skutočného ja i mimo svojej pomyselnej bezpečnej zóny."

"Pohrebná sa z pôvodne kľudného a mysteriózne znejúceho inštrumentálneho nápadu vďaka textu vyvinula v niečo dravejšie, za čo som rád," opisuje novinku z hudobného hľadiska bubeník a producent Martin Pisko, známy aj z progresívnej rock/metalovej kapely IONS.

Redakciu Hudba.sk za Rapsodéve informovala Ivana Pinčáková. Správu sme upravili a doplnili.