Pre väčšinu poslucháčov je Ospalý Pohyb zrejme veľkou neznámou, no pre tých viac rozhľadených ide o vzácny klenot slovenskej hudobnej scény. Tento rok sa skupina po dvoch dekádach ospalého ticha vrátila na scénu v silnej novej zostave, odohrala niekoľko koncertov na prestížnych festivaloch a dnes vydáva nové EP, ktoré by ste rozhodne mali počuť.

Kultová kapela Ospalý Pohyb (resp. Sleepy Motion) v rokoch 1991-1994 vydala tri dlhohrajúce albumy, ktoré patria k tomu najoriginálnejšiemu, čo na alternatívnej scéne v porevolučnom Československu vzniklo. V ďalších rokoch sa líder skupiny Martin Burlas venoval skladaniu na poli súčasnej vážnej hudby, spolupráci s Ivanom Csudaiom a ďalšími.

Po 20 rokoch hibernácie sa Martin Burlas, Peter Zagar a Daniel Baláž rozhodli projekt oživiť a ako nový člen sa k nim pridal Pavol Hubinák (Veneer). Tento rok sa tak vrátili do štúdia, sporadicky i na koncertné pódiá a začali pracovať na novom albume. Ako ochutnávku z neho vydavateľstvá Deadred/Starcastic ponúkajú nahrávku Ü - EP so štyrmi novými skladbami, ktoré nielenže nadväzujú na predchádzajúci tvorbu, ale ju suverénnym spôsobom posúvajú do kontextu 21. storočia s absolútne pohlcujúcim atmosférickým zvukom, aký v súčasnosti na Slovensku nemá nikto.

Ospalý pohyb, 2015 Zdroj: Martina Mlčúchová

Vyzretý a ešte ospalejší návrat

K proklamovanej ospalosti (s miernym echom pôvodnej sónickej brutality), nemala skupina výrazovo vo svojej doterajšej histórii nikdy bližšie ako na práve vydanej novinke. Výnimkou, ktorá sa odlišuje nielen svojím tempom, ale aj nenútenou ľahkosťou a hitovosťou (v tom najlepšom zmysle slova), je pieseň Prepáč - smutno-vtipný, ale v zásade romantický príspevok a najsvižnejšia z ospalých noviniek. Úvodom platne je skladba Do snov s tajomným nástupom, vražedne pomalými bicími, spievajúcou basou, veľkolepými plochami a ruchmi, ktoré sa prelínajú v niekoľkých vrstvách. V kontraste s vesmírnou atmosférou je zámerne patetická textová zložka. Pieseň graduje pozdravmi mimozemšťanom z archívov NASA, no všetok optimizmus vítania nových civilizácií končí v babylonskom zmätku jazykov.

V závoji je dreampop so všetkým, čo k nemu patrí: detská nevinnosť a konvalinky vo finále. K slovu sa popri bubnoch, klávesoch a elektronike dostávajú aj gitary, plný zvuk jemne podfarbuje violončelo hosťujúceho Jozefa Luptáka. Po temnom úvode plnom napätia tak nasleduje skutočné pohladenie na duši, ktoré pokračuje aj v spomínanej trojke Prepáč. Štvoricu skladieb, ktoré ukazujú, že veľká kapela dokáže aj na malom priestore ukázať naozaj veľa, uzatvára najexperimentálnejší kúsok platne. Ambientná Reborn och Prasnitz je vystavaná na vintage zvuku syntetizéra Solina, šejkri a striedmom basovom bubne. Znie zároveň veľmi retro aj súčasne, no predovšetkým vďaka emotívnemu klimaxu, opäť ako zo soundtracku nejakého sci-fi filmu, necháva poslucháča hladného po ďalšej tvorbe kapely.



- informácie o službe Deezer -

Text: Patrik Marflák + Martin Turzík (Deadred PR)
Foto: Martina Mlčúchová