Po OneRepublic sa ďalšou hviezdou festivalu Colours of Ostrava 2023 stáva americký raper, hudobník a skladateľ Macklemore. Jeho skladby, v ktorých sa mieša štýlovo rozmanitý rap s melodickými refrénmi, dosiahli miliardové počty prehratí a dostali sa na vrcholy hitparád po celom svete.


V júli privezie Benjamin Hammond Haggerty alias Macklemore do Ostravy na hlavné pódium výpravnú šou plnú kvalitných hudobníkov ale aj tanečníc a tanečníkov. Nedávno ohlásil vydanie nového albumu na jar 2023, takže okrem hitov ponúkne aj čersté novinky.

"Keď sme videli koncert Macklemora, hneď sme vedeli, že ho chceme mať. Je to zážitok, na rozdiel od obvyklých rapových koncertov je Macklemore sprevádzaný živou kapelou s veľkou výpravou, choreografiami a podobne," láka na koncert Zlata Holušová, riaditeľka Colours of Ostrava.

Macklemore sa svojím rapom premeneným na opojnú popovú zábavu preslávil po celom svete. Vo dvojici s producentom Ryanom Lewisom získal v roku 2014 za debutový album The Heist a singel Thrift Shop štyri ceny Grammy. Neskôr pokračoval v úspešnom ťažení s ďalšími skladbami plnými chytľavých melódií a zapamätateľných refrénov, ale aj vďaka početným spoluprácam so svetovými hosťami a vizuálne prepracovaným, tanečne výpravným videoklipom, pričom jeho dva najväčšie hity, spomínaný Thrift Shop a Can't Hold Us odosiahli miliardovú sledovanosť.


Nikdy to však preňho nebolo len o číslach a úspechoch, vždy mu záležalo najmä na odkaze a dopade jeho hudby. "Chcem byť niekým, kto má rešpekt, a nielen čo sa týka hudby. Chcem byť rešpektovaný aj kvôli tomu, ako jednám s ľuďmi... Hudba je mojím tvorivým vyjadrením toho, čo je pre mňa dôležité, čo má pre mňa hodnotu," hovorí Macklemore, ktorý sa už od začiatku kariéry ostro staval proti akejkoľvek forme rasizmu a podporoval i práva a dôstojnosť komunity LGBTI+.

Jeho skladba Same Love sa premenila na neoficiálnu hymnu washingtonskej kampane za legalizáciu manželstva osôb rovnakého pohlavia. Zaspieval ju aj pri preberaní Grammy, kedy sa k nemu hlasmi pridali Madonna s Mary Lambert, zatiaľ čo Queen Latifah v priamom prenose celebrovala hromadnú svadbu 33 homosexuálnych a heterosexuálnych párov, ktorým postupne pogratuloval podaním ruky aj Paul McCartney.


K ďalším potvrdeným menám na Colours of Ostrava 2023 patria OneRepublic (USA), Gilberto Gil (Brazília), Sleaford Mods (Veľká Británia), Tom Grennan (Veľká Británia), Lubomyr Melnyk (Kanada / Ukrajina), The Comet is Coming (Veľká Británia), Hania Rani (Poľsko), Son Rompe Pera (Mexiko), LaBrassBanda (Nemecko), The Longest Johns (Veľká Británia), Luke Howard (Austrália), Garden City Movement (Izrael), Imed Alibi & Khalil EPI (Tunisko) a Lala Tamar (Izrael).

Celkovo festival Colours of Ostrava ponúkne od 19. do 22. júla 2023 v unikátnom industriálnom areáli ostravských Dolných Vítkovíc na desiatke hudobných pódií program plný veľkých hviezd, strhujúcich kapiel všetkých žánrov z celého sveta a na ďalších scénach výnimočný nehudobný program vrátane medzinárodného fóra Melting Pot, divadiel, filmov, workshopov aj výtvarných aktivít.

Všetky podrobnosti a priebežne aktualizované informácie nájdete na oficiálnej stránke festivalu www.colours.cz.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu pre Slovensko Zdenko Hanout. Správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Macklemore