Írsky spevák, skladateľ a producent Damien Rice je ďalším potvrdeným interpretom 12. ročníka festivalu Colours of Ostrava. Organizátori podujatia, ktoré sa bude konať 18. až 21. júla 2013 (štvrtok - nedeľa), o tom dnes informovali na oficiálnej webovej stránke colours.cz.

"Je to pre nás veľká česť, pretože tento autor mnohých krehkých trpkosladkých balád na open-air festivaloch vystupuje len zriedka. Jeho sólový koncert so sprievodom gitary či klavíra bude určite patriť k silným a výnimočným zážitkom," uviedli organizátori podujatia.

Damien Rice začínal v 90. rokoch so skupinou Juniper. Potom vystupoval po celej Európe ako pouličný hudobník. V roku 2002 vydal debutový sólový album s jednoduchým názvom O, s ktorým sa dostal na ôsmu priečku v britskom rebríčku. Za nahrávku, ktorá obsahovala skladby Cannonball, The Blower's Daughter či Volcano, získal Shortlist Music Prize. V roku 2006 uviedol na trh nasledovníka s názvom 9, ktorý reprezentovali single 9 Crimes, Rootless Tree alebo Dogs. V nasledujúcom roku vystupoval na najväčších európskych festivaloch ako Glastonbury, Rock Werchter, T in the Park, Latitude alebo V Festival.

Počas svojej kariéry spolupracoval okrem iných aj s Tori Amos, Herbiem Hancockom, Davidom Grayom, skupinou Lamb alebo Mélanie Laurent. Jeho piesne zazneli vo filmoch Na dotyk (2004), Hranice života (2005), Reservation Road (2007) či Shrek Tretí (2007). Tridsaťdeväťročný Damien Rice je známy aj angažovaním sa v rôznych mierových projektoch. Hudobne prispel na kampane poukazujúce na problémy v Barme, Tibete a tiež v Demokratickej republike Kongo.

Na festivale Colours of Ostrava 2013 návštevníkov čaká aj islandská post-rocková formácia Sigur Rós, kapela Red Baraat z newyorského Brooklynu, izraelský folkrockový pesničkár Asaf Avidan, nemecko-francúzska skupina Irie Révoltés a anglický folkový hudobník Sam Lee, ktorého za album Ground Of Its Own (2012) nominovali na prestížnu Mercury Prize.



Zdroj: SITA
Foto: Myspace.com/damienrice

Súvisiaci interpreti: Damien Rice