Meowlau x Val je slovenský projekt, za ktorým stojí basgitaristka Laura Jašková a speváčka Valentina Vlková. Dievčatá sa stretli vďaka televíznej súťaži v roku 2019 a odvtedy spolupracujú. Jedným z výsledkom ich spolupráce je šesťskladbové EP Nevermind, ktoré vychádza vo februári v domácom nezávislom vydavateľstve Gergaz.

Meowlau x Val už z nahrávky zverejnili piesne Nevermind a DYWMT, vydavateľstvo zároveň spustilo predpredaj vinylu. O pestrosti projektu nasvedčuje nielen žánrová odlišnosť zverejnených skladieb, ale aj spolupráca s hudobnými producentmi Jurešom Líškom (Fallgrapp) a Adriánom Líškom (Ľudové Mladistvá, Emma Drobná...).

Prvá zo zverejnených skladieb je v štýle liquid drum&bass, druhá je pomalšia a popovejšia. Vznik EP Nevermind z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.



Basgitaristka a gitaristka Laura Jašková (Meowlau) si začala budovať publikum prostredníctvom Instagramu, na ktorom zverejňuje svoje hudobné videá. O jej talente svedčí aj hosťovanie na albume Richarda Müllera Hodina medzi psom a vlkom (2020) a od minulého roka je novou členkou kapely Billy Barman.

Valentina Vlková, ktorá všetky skladby na EP naspievala, sa prebojovala medzi osem najlepších spevákov súťaže The Voice Česko Slovensko 2019. Zároveň má na svojom konte účasť vo viacerých lokálnych ale aj medzinárodných súťažiach a niekoľko sólových singlov. Obe členky v minulosti spolu pracovali na skladbách Shadow, So Much Time alebo Follow. So "stripped down" verziou prvej menovanej piesne sa predstavili aj v obľúbenej hudobnej relácii RTVS 3 Pódiá.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Vlado Škubla z vydavateľstva Gergaz. Text správy sme upravili.

Foto: archív dua