Vo veku 90 rokov v utorok (8.3.) zomrel anglický hudobný producent George Martin. Príčina úmrtia hudobníka, ktorý bol spolu s manažérom Brianom Epsteinom najvýznamnejším a najbližším spolupracovníkom legendárnej kapely The Beatles, zatiaľ nie je známa.

Na smutnú správu už reagovali napríklad David Cameron, Roger Moore, Liam Gallagher, Sean Lennon či Ringo Starr spolu s manželkou Barbarou, ktorí v príspevku nezabudli ani na manželku zosnulého Judy. "Boh ťa žehnaj, George Martin. Láska a pokoj Judy a jeho rodine. George tu bude chýbať," uviedli na Twitteri.

George Henry Martin sa narodil 3. januára 1926 v Londýne. Hudbe sa venoval už od detstva a postupne sa naučil hrať na klavír, hoboj a gitaru. Preslávil sa najmä vďaka spolupráci s The Beatles, s ktorými pracoval na všetkých radových nahrávkach, pričom prispel ako producent, aranžér, dirigent i hudobník. Ako aranžér obohatil viacero úspešných skladieb kapely. Okrem iného napríklad navrhol pridanie sláčikových nástrojov do piesne Yesterday. Pre jeho nesporný prínos k zvuku The Beatles ho označovali za piateho člena kapely.



Počas vyše šiestich desaťročí svojej profesionálnej kariéry si ako producent na svoje konto pripísal desiatky hitov, ktoré sa umiestnili na prvých miestach hitparád v Británii i USA. 
Produkoval napríklad aj hit Candle in the Wind 1997 Eltona Johna, s Paulom McCartneym spolupracoval, okrem iného, aj na piesňach Live and Let Die, Ebony and Ivory či Say, Say, Say. Jeho talent využili tiež Cilla Black, Ella Fitzgerald, Gerry & the Pacemakers, Robin Gibb, Celine Dion, Jeff Beck a mnohí ďalší.

Je považovaný za jedného z najvýznamnejších hudobných producentov v histórii a za svoje zásluhy o rozvoj hudobného priemyslu a kultúry bol v roku 1996 v Británii povýšený do rytierskeho stavu. O tri roky neskôr ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. V roku 2002 sa podieľal na organizácii koncertu k oslavám 50. výročia nástupu kráľovnej Alžbety II. na britský trón. Získal napríklad aj šesť cien Grammy či nomináciu na Oscara. Svoju aktívnu kariéru George Martin ukončil zhruba pred desiatimi rokmi. V jeho stopách ide aj syn Giles Martin, ktorý je tiež producentom, skladateľom a multiinštrumentalistom.


Vypočujte si remastrované No. 1 hity The Beatles:



Zdroj: SITA (bbc.com, Hollywoodreporter.com), TASR (AP)
Foto: AP Photo/Jae C. Hong

Súvisiaci interpreti: The Beatles