Anglická heavymetalová kapela Black Sabbath plánovala nahrať bluesový album. Muzikanti chceli pracovať na nahrávke po tom, ako vydali poslednú štúdiovku 13 (2013). Spevák Ozzy Osbourne v rozhovore pre Metal Hammer v roku 2014 povedal, že so skupinou by rád vydal ešte jeden album.

Basgitarista Geezer Butler najnovšie prezradil, že malo ísť o bluesový počin. "Nasledovníkom 13 mal byť bluesový album, no nakoniec sa tak nestalo, pretože sme išli na turné. Potrebovali by sme na to asi dva či tri roky, no mysleli sme si, že by sme tu už všetci nemuseli byť, takže bolo lepšie vyraziť najprv na posledné turné a potom možno nahrať bluesový album," objasnil 67-ročný muzikant v rozhovore pre portál MusicRadar. 

Skupina odštartovala The End Tour vlani v januári. Muzikanti sa počas poslednej koncertnej šnúry zastavili napríklad aj v Budapešti, Viedni, Prahe či Krakove. Záverečný koncert, ktorý uzavreli hitom Paranoid, sa konal tento rok 4. februára v ich domovskom Birminghame. 

Black Sabbath vznikli v roku 1968 v zostave Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler a Bill Ward. V roku 1979 Osbourna vyhodili pre jeho alkoholovú a drogovú závislosť. Nahradil ho Ronnie James Dio, ktorý zomrel v máji 2010 vo veku 67 rokov. Skupina sa v pôvodnej zostave vrátila na scénu v roku 1997 a následne vydala živý album Reunion (1998). V roku 2001 začali hudobníci pod dohľadom producenta Ricka Rubina nahrávať nový štúdiový album, no nedokončili ho a opäť sa rozišli. V roku 2006 Black Sabbath uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Návrat na scénu v najslávnejšej zostave oznámili 11. novembra 2011 v losangeleskom klube Whisky A Go Go. Spoluprácu ale neskôr odmietol Bill Ward, ktorý bol nespokojný s kontraktom. Trojicu Ozzy Osbourne, Geezer Butler a Tony Iommi tak doplnil Brad Wilk, ktorý spolupracoval napríklad s Rage Against The Machine či Audioslave. Spoločne nahrali spomínanú štúdiovku 13, s ktorou dobyli britský aj americký albumový rebríček. 

Zdroj: SITA (Teamrock.com, archív)
Foto: Sam Taylor-Wood

Súvisiaci interpreti: Black Sabbath