Gitarista bývalej britskej heavymetalovej skupiny Black Sabbath Tony Iommi ponúkol do dražby niekoľko svojich osobných predmetov so zámerom vyzbierať prostriedky pre britský zdravotnícky systém zápasiaci s pandémiou koronavírusového ochorenia COVID-19.

Medzi vecami, ktoré dal 72-ročný hudobník do aukcie, je aj jedna z jeho elektrických gitár, ktorú novému majiteľovi podpíše. Peniaze získané z dražby pôjdu nemocniciam v jeho domovskom meste Birmingham, informovala v stredu stanica BBC. Gitara, ktorú vybral do dražby, je pre ľavákov a od začiatku spustenia akcie v pondelok sa jej dražobná hodnota vyšplhala na takmer 4000 libier. Iommi ponúkol do dražby aj podpísané sety DVD, kompaktné disky a vinylové platne.

Tony Iommi uviedol, že  koronavírusová kríza je náročná pre každého, pričom vyzdvihol záslužnú prácu zdravotníkov. "Je to hrozné, ale na druhej strane to ľudí viac spája a núti ich uvedomiť si, ako veľmi nám zdravotníci pomáhajú," povedal gitarista, ktorý je patrónom oddelenia pre liečbu rakoviny v birminghamskej nemocnici Heartlands Hospital. Podľa vlastných slov dostal nápad na dražbu, keď počas dobrovoľnej izolácie upratoval nahrávacie štúdio.

Británia môže podľa amerického nezávislého výskumného inštitútu IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation) počas prvej vlny súčasnej pandémie zaznamenať až 66-tisíc úmrtí na koronavírusové ochorenie COVID-19. Podľa tejto prognózy by bola smrtnosť na toto ochorenie najvyššia v Európe, pričom celkovo by si COVID-19 na starom kontinente vyžiadal približne 152-tisíc mŕtvych.

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: AP Photo/Nathan Strange

Súvisiaci interpreti: Tony Iommi