Cyklus Music & Film bratislavského Kina Lumiére čaká v stredu 11. mája jubilejné sté predstavenie. Pri tejto špeciálnej príležitosti sa bude premietať dokument režiséra Andrewa Dominika Nick Cave: This Much I Know To Be True (2021), ktorý mal svetovú premiéru na tohtoročnom Berlinale.


"Film zobrazuje nový rozmer dlhoročnej hudobnej spolupráce dvojice Nick Cave a Warren Ellis," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová.

Miro Ulman, ktorý je dramaturgom cyklu Music & Film, spresňuje, že dokument zachytáva výnimočný kreatívny vzťah Cavea a Ellisa pri tvorbe posledných dvoch štúdiových albumov – sedemnásteho albumu kapely Nick Cave & the Bad Seeds Ghosteen z roku 2019 a Caveovej spolupráce s Warrenom Ellisom v roku 2021 s názvom Carnage.

"Carnage je po sérii spoločných soundtrackov ich prvým štúdiovým albumom ako dvojice. Zaznamenáva náladu a ducha tejto spolupráce, ktorá sa presunula do novej, optimistickej fázy," dodáva Ulman s tým, že album nahrávali počas minuloročného lockdownu.

Pozrite si trailer filmu:


Vo filme diváci uvidia aj prvýkrát naživo zahrané skladby z oboch albumov v sprievode ďalších spevákov a sláčikového kvarteta. "Ako špeciálny hosť sa v ňom objaví spolupracovníčka a priateľka oboch tvorcov Marianne Faithfull," poznamenal Ulman.

Dokument podľa neho predstavuje Nicka Cavea nielen ako hudobníka, ale aj ako umelca, manžela, otca, priateľa a občana. "Medzi výpoveďami o práci a živote ukazuje divákom malú dielňu premenenú na keramické štúdio, kde vytvára podoby diabla v rôznych fázach jeho života. Hovorí aj o blogu The Red Hand Files, kde sa ho fanúšikovia môžu pýtať na čokoľvek. Od hudby cez súkromie, politiku či náboženstvo," dodáva Ulman.

Film Nick Cave: This Much I Know To Be True sa nakrúcal v Londýne a Brightone počas jari 2021 pred spoločným turné Cavea a Ellisa po Spojenom kráľovstve. Dokument nie je prvou spoluprácou režiséra Andrewa Dominika s Nickom Caveom. "Režíroval už dokument One More Time with Feeling (2016), ktorý mal svetovú premiéru na MFF v Benátkach a neskôr sa premietal v 450 kinách na celom svete vrátane Kina Lumière," pripomína Miro Ulman.

Prečítajte si tiež: Prvé meno Pohody 2022: Nick Cave and the Bad Seeds sa vrátia po deviatich rokoch

Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)