Antológia slovenskej populárnej hudby 1937-1989. Tak znie podtitul nového videa mladej a cappella formácie For You. Spevácky kvintet v ňom spomína na niektoré z notoricky známych piesní, s ktorých rozpoznaním by najmä skôr narodení nemali mať žiadny problém, aj keď niektoré sú zahrnuté len v podobe popevku či veľmi krátkeho úryvku.

Celé video s názvom Antológia I má niečo vyše štyroch minút, no samotný "a cappella mashup" je o niečo kratší. For You doňho napriek tomu vtesnali 17 skladieb, medzi ktorými nechýbajú legendy slovenskej populárnej hudby ako František Krištof Veselý, Karol Duchoň, Modus, Marika Gombitová, Miro Žbirka či Elán. Kompletný zoznam piesní nájdete na konci článku, skúste si však najskôr "naslepo" otestovať, či ich poznáte všetky.


Možno bude aj pokračovanie

Skupinu sme oslovili, aby nám priblížila vznik videa, na email nám odpovedal jeden zo spevákov Andrej Mann. Pýtali sme sa ho aj na to, či všetci členovia formácie pred nahrávaním videa poznali všetky piesne, alebo pri hľadaní v archívoch aj objavili niečo dovtedy nepoznané.

"Pesničky som vyberal ja, snažil som sa vybrať najznámejšie, ktoré doteraz zostali v povedomí. Osobne som poznal všetky, ktoré som vybral, avšak kolegovci z kapely mnohé nepoznali. Úseky skladieb som vyberal tak, aby textovo spolu aspoň jemne súviseli," prezradil nám Andrej. Ako dodal, s aranžmánom skupine pomohol Matúš Uhliarik, ktorý s For You spolupracoval aj na coververzii z ich predchádzajúceho videa Beauty and the Beast.

Historicky poňala skupina aj samotné video, kde je možné spevákov vidieť v rôznych dobových oblečeniach. "Videoklip režíroval Marek Mokoš, ktorý režíruje napríklad Korunovačné slávnosti v Bratislave a mnohé divadelné hry na Slovensku, v Čechách a v Poľsku. Obliekali, česali a stylovali nás Borka Haranzová a Matúš Siváček. Filmoval a strihal Roman Reissmuller," dodáva Andrej Mann.

Na otázku, či skupina plánuje aj druhý diel (keďže video je nazvané Antológia I), spevák odpovedal, že to závisí od záujmu fanúšikov: "Uvidíme, aká úspešná bude Antológia I, v prípade kladnej odozvy vydáme aj pokračovanie." Momentálne má video niečo cez 3000 zhliadnutí, ak chcete vidieť ďalšie, môžete ho podporiť napríklad zdieľaním nášho článku.

Zoznam skladieb vo videu:

František Krištof Veselý - Jaj Zuzka Zuzička (1937)
Mária Vlková - Nesmúť za mnou (1944)
Viera Racková - Ej chlapci premilí (1953)
Dušan Grúň - Starý rodný dom (1967)
Pavol Hammel a Prúdy - Učiteľka tanca (1975)
Karol Duchoň - V dolinách (1976)
Michal Dočolomanský - Ľúbim ťa (1977)
Modus - Úsmev (1977) 
Marika Gombitová - Vyznanie (1979)
Elán - Nie sme zlí (1982)
Darina Rolincová - Až raz budem učiteľkou (1983)
Modus - Ty, ja a môj brat (1984)
Miro Žbirka - 22 dní (1984)
Banket - Po schodoch (1986)
Beáta Dubasová - Dievča z reklamy (1987)
Tublatanka - Dnes (1987)
Peter Nagy - Aj tak sme stále frajeri (1989)

Text: Hudba.sk, pm
Foto: Youtube