Populárny a charizmatický herec a spevák Milo Kráľ už na jar avizoval, že tento rok sa preňho bude niesť v znamení videoklipov a nového albumu. Ten dostal názov A predsa sa točí a na trh by sa mal dostať v septembri. Tak ako hudobník a autor sľúbil, dovtedy bude pravidelne zverejňovať nové skladby aj s klipmi.

Prvou "lastovičkou" bola ešte v marci demo verzia duetu Love song s Barborou Švidraňovou, ktorý sa vo finálnej verzii objaví až na albume. Po nej minulý mesiac nasledoval už oficiálny singel Zrelá žena s videoklipom z dielne Milovho spolužiaka z filmovej réžie Tomáša Rafaja, ktorý má od začiatku mája už takmer 50-tisíc pozretí.

Druhým oficiálnym videosinglom je pomalšia pieseň Len chvíľu o problémoch v partnerských vzťahoch, ktoré umocnilo obdobie pandémie. "Mnohé páry sa ocitli v nepoznanej situácii, v ktorej sa paradoxne začali viac spoznávať. Na povrch totiž vyplávali dovtedy rokmi prehliadané vlastnosti partnerov, a toto uvedomenie ich rozdelilo. Tento song je teda o rozchode, o vzťahu, ktorý sa skončí sklamaním či skôr spoznaním pravdy," hovorí Milo Kráľ, ktorý je autorom hudby aj textu.

O hudobnú produkciu sa postaral Filip Hittrich, ktorý tiež nahral basgitaru, gitary, Rhodes a piano. Za bicími sedel Igor "Ajdži" Sabo a dychovú sekciu v piesni tvoria Andrej Rázga (trúbka), Maťo Noga (trombón) a Marek Pastírik (saxofón).

Vizuál inšpirovaný obdobím lockdownov

Atmosféru skladby umocňuje videoklip so starými ošúchanými postavičkami, ktoré ožili v "Lego svete". Ako prezradil spevák, nakrútil ho jeho ďalší spolužiak z filmovej réžie Csaba Molnár, ktorý je tiež autorom námetu.

"Aj v tomto obrazovom prevedení je symbolika. Život v nešťastnom vzťahu, smútku, je životom bez duše, bez emócie, teda tým, čo stvárňujú postavičky z plastu. Umelo, bez radosti, tak sa mnohí ľudia cítili počas nekonečného lockdownu. Vyprchalo potešenie zo života, vyprchalo veľa pozitívneho, a to najmä v partnerských vzťahoch. Rozchod sa pre mnohých stal jediným riešením, ako z toho von," približuje Milo Kráľ ideu videoklipu, ktorú svojmu kolegovi len nadhodil a spracovanie nechal naňho. "Zveril som mu pieseň a tešil sa z jeho invencie. Ale samozrejme, že sme sa na začiatku aj počas realizácie o tom veľa rozprávali."


Spevák a autor piesne priznáva, že bol príjemne prekvapený tým, ako sa Csaba Molnár svojej úlohy zhostil. "Keď sa v piesni spieva o peknom období vo vzťahu, je až neuveriteľné, ale zdá sa, akoby tie umelé figúrky ožili, keď sa hovorí o smútku a rozchode - vtedy je to presne ich pravá tvár - nemá a bezcitná. Takže takto sa dá vidieť aj smutných a nešťastných ľudí z mäsa a kostí, od tých figúrok sa veľmi neodlišujú."

Spevák však trvá na tom, že príbeh pesničky a klipu sa končí šťastne. "Samota totiž automaticky neznamená smútok. Je len medziobdobím pre upratanie si myšlienok v hlave a pre nastavenie si ďalšieho pokračovania nášho životného príbehu. Je potrebné si uvedomiť, že nemusíme byť trpiteľmi, že všetko závisí len a len od nás, či sa rozhodneme pre radosť, šťastie, smútok, žiaľ. Aj šťastný človek z mäsa a kostí sa môže premeniť na citmi vyprahnutú postavu, ak to smútku dovolíme, no platí to aj naopak," dodáva Kráľ.

Nový album A predsa sa točí je výsledkom inšpirácie a tvorivého pretlaku, ktorý prinieslo pandemické obdobie s lockdownami a zavretými divadlami. "Skladby vznikali od júna 2020, kedy som si povedal, že keď mi korona dopriala toľko voľna, by bolo by dobré ho nejako tvorivo využiť. Teraz mi už chýba len posledná skladba, ktorú chcem dokončiť v priebehu dvoch týždňov."

Do vydania albumu by mali ešte pribudnúť štyri hudobné videá. Hudobník si sám nakrútil vizuál k piesni Opaľujeme sa, Lucia Halmová je režisérkou klipu NarodeninováMaxim Melnyk sa postaral o video k piesni Rodičovská a na september chce spevák pripraviť ešte obrazovú koláž k titulnej piesni A predsa sa točí. "Tým by sme našu 'ročníkovú prácu' na tému videoklip mohli uzavrieť. Chcem sa veľmi pekne poďakovať mojim spolužiakom, že sa so mnou na to dali," uzatvára Milo Kráľ.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Anna Olvecká. Správu sme upravili a doplnili o ďalšie citácie z TASR.