Legendárny český a svetovo uznávaný hudobník, multiinštrumentalista a skladateľ opäť zavíta na Slovensko! Jiří Stivín oslávi svoje životné jubileum hudbou, jemu vlastným šarmom a energiou, ktorú mu môže závidieť nejeden mladší hudobník. Po horúcom lete absolvuje v druhej polovici októbra hudobnú cestu po desiatich slovenských mestách.


V druhej polovici októbra zavíta s projektom 40+40 do Malaciek, Pezinka, Skalice, Bratislavy, Žiliny, Trnavy, Prešova či Popradu. "Teším sa na Slovensko, keďže na dlhšiu šnúru pod Tatry sa vyberiem po dlhšom čase. Som presvedčený, že spolu s energickým publikom si koncerty poriadne užijeme. Veľmi zaujímavo vyzerá aj zoznam hostí, s ktorými sa na Slovensku predstavím, takže som zvedavý na množstvo zaujímavej improvizácie," uviedol pred narodeninovým výjazdom Jiří Stivín. Osemdesiatku dovŕši mesiac po slovenskom turné, 23. novembra.

Ak by ste tejto hudobnej legende chceli vytvoriť aspoň základnú vizitku, s jedným papierom by ste si zrejme nevystačili... Multiinštrumentalista, skladateľ, filmár, rocker, dirigent orchestra v činohre Národného divadla, učiteľ, zakladateľ či člen množstva hudobných formácií, experimentátor, improvizátor, showman, študent Kráľovskej akadémie v Londýne (Royal Academy of Music), víťaz európskych i svetových ankiet. Na jeho koncertoch zažijú fanúšikovia kvalitnej hudby zo všetkého trochu a energia z pódií potečie už tradične vo veľkých prúdoch.

Jedinečné koncerty so špeciálnymi hosťami

Slovenskú šnúru odštartuje Jiří Stivín v piatok 14. októbra v synagóge v Malackách, kde svoje umenie predvedie s hosťami, miestnymi muzikantmi hrajúcimi na klavíri a trúbke. Potom jeho hudobné cesty zamieria na stredné i východné Slovensko, aby sa následne opäť presunul bližšie k hlavnému mestu.

V nedeľu 23. októbra sa predstaví v Kultúrnom dome v Pezinku a v pondelok 24. októbra v Skalici v Dome kultúry. "Na týchto dvoch koncertoch si vychutnáme spoluprácu Jiřího Stivína s Jakubom Ursinym a jeho kapelou. Predstavia aj skladby, ktoré vytvoril maestro Stivín práve s Kubovým otcom Dežom. Stivín hosťoval v niektorých skladbách napríklad aj na Ursinyho albume Na ceste domov," poznamenal organizátor slovenských koncertov Radovan Polášek.

Slovenskú šnúru uzavrie Stivín v utorok 25. októbra v Kostole a kláštore klarisiek v Bratislave koncertom, ktorý prinesie nevšedné spojenie dvoch hudobných svetov a generácií. "Bude určite zaujímavé sledovať, čo prinesie skĺbenie majstrovstva českej legendy s dvoma výnimočnými hostkami – charizmatickou Katarínou Málikovou a jej flautistkou Katarínou Turčinovou," uzavrel organizátor slovenského turné českej legendy.

Vstupenky na vybrané koncertu turné 40+40 so špeciálnymi hosťami sú v predaji v siete Predpredaj.sk.

Redakciu Hudba.sk informoval organizátor turné Radovan Polášek. Správu sme upravili.