Čoraz úspešnejší martinskí producenti Drozďo & Demex pravidelne spolupracujú s interpretmi rôznych hudobných žánrov. Tentokrát prekvapili piesňou Kým si spala, ktorú naspieval talentovaný spevák, skladateľ a jeden z najvýraznejších účastníkov televíznej šou Česko Slovensko hľadá talent.

Je ním Juraj Hnilica, známy najmä ako rocker a pesničkár. Zakladateľ kapely Bačova fujara, s ktorou ako spevák, skladateľ a textár vytvoril a nahral štyri albumy, počas svojej hudobnej kariéry spolupracoval na rôznych projektoch a bol členom kapiel ako Horská Chata, Editor, Problém alebo Nothing. Popovú skladbu s tanečným zvukom by však od neho čakal asi málokto.

Základ skladby tvorí produkcia dvojice Drozďo & Demex. Keď raz v reštarurácii stretli Juraja Hnilicu, ktorý je tiež z Martina, neváhali a oslovili ho, pretože im do plánovaného singla jeho hlas perfektne zapadal. "My sme Juraja už raz oslovili na náš prvý song, ale vtedy to nevyšlo. Potom sme sa náhodne stretli v jednej reštaurácii a tam sme sa o spoločnej pesničke začali rozprávať. Chceli sme spojiť jeho spev s naším zvukom a nakrútiť videoklip v našom rodnom kraji, odkiaľ všetci traja pochádzame," hovorí jeden z producentov dídžej Drozďo.

Nová výzva ho posunula vpred

Autorom textu piesne Kým si spala je Rudolf Rusiňák, ktorá má na konte hity ako Páni v najlepších rokoch (Peter Lipa) Maturantky(Peter Lipa) alebo Dotieravý deň (Miroslav Žbirka). Aby pieseň so slovenským textom dostala pravú atmosféru klubovej scény, bolo potrebné pripraviť aranžmány a hlasový prejav i fonáciu pri interpretácii textu pre tento konkrétny hudobný štýl.

Pre Hnilicu bola spolupráca v tomto hudobnom žánri úplne novou skúsenosťou. "Sám som nevedel, ako to nakoniec bude znieť, ale musím povedať, že vôbec neľutujem, že som do toho šiel. Práve naopak! Posunulo ma to zase o kúsok vpred a som nesmierne rád, že toto prepojenie prinieslo podľa mňa fakt peknú pieseň. Niektoré veci v živote je ťažké popísať slovami a presne tento počin je jedna z nich," teší sa z novinky autor piesní ako Aká si krásna, Spoznajme seba alebo Blázon.


Skladba mala premiéru spolu s videoklipom postavenom na kráse slovenskej prírody. Vizuál je dielom martinskej spoločnosti Laura productions, s ktorou producenti Drozďo & Demex spolupracovali prvýkrát.

"Pri tvorbe scenára ku klipu bolo cieľom vyjadriť romantické pocity dvoch mladých ľudí. Z tohto dôvodu si autori vybrali ako lokality nakrúcania nádherné priestory Sklabinského zámku, exteriéry jazera a vodopádu v Turčianskej Štiavničke, Šútovského vodopádu či Blatnického hradu. Časť klipu sa natáčala v obci Turany," uvádzajú tvorcovia. 

Hlavnou ženskou postavou v klipe je víťazka súťaže Fotomodelka Európy - Fotomodella D'Europa Slovakia 2017 Simona Hlatká zo Sučian. Prípravy na nakrúcanie trvali viac než mesiac, pričom samotné natáčanie prebiehalo počas štyroch dní. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytli Stanislav Guláš z agentúry a vydavateľstva Golden Entertainment a manažér Juraja Hnilicu Robin Suchánek.