Členovia skupiny Tornádo Lue sa po opätovnom, už niekoľkonásobnom, návrate na scénu rozhodli nahrať live album. Vznikať bude tri dni po sebe v príjemnom prostredí bratislavského Nu Spirit Clubu za účasti divákov. Na koncertoch odznejú staré skladby, no na album sa dostanú aj tri úplné novinky.

Po šiestich rokoch pauzy sa kapela Tornádo Lue vrátila na pódiá v pozmenenej, komornej podobe – spev, klavír, gitara – a zdá sa, že táto zostava funguje.

"Zistili sme, že hrať iba v triu nás napĺňa ešte o niečo viac ako predtým. Nebola som si istá, či nepôjde len o chvíľkovú záležitosť, či sa pôvodné vzrušenie z tohto nového zážitku nevytratí a nezavoláme niekoho k bicím a base. Zatiaľ o ničom takom neuvažujeme, je to dobrodružstvo a žije svojím vlastným životom," hovorí speváčka Jana Tóthová.

Živá nahrávka bude zároveň "best of"

Väčšinu súčasného repertoáru, ktorý bude obsahom pripravovaného živého albumu kapely, tvoria staré piesne prearanžované do nového nástrojového obsadenia, ktoré umožňuje viac vyznieť textom a jedinečnému speváčkinmu prejavu.

"Živý album chápeme okrem iného ako rekapituláciu – niečo ako "best of". Počas svojej existencie sme naše tri radové albumy nedokázali vydavateľsky zjednotiť, dnes sú v podstate nedostupné. Bude fajn, keď toto dlhé, vyše dvadsaťročné obdobie skomprimujeme a zabalíme do jednej krabice," vysvetlil Palo Murín, gitarista kapely.

Na albume sa objavia aj tri štúdiové novinky, vrátane "comebackovo" zverejnenej Nikto neni, ku ktorej kapela už na jar zverejnila videoklip.

Tornádo Lue - Nikto neni

Nahrávanie v rodinnej atmosfére

Členovia kapely sa rozhodli nahrávať deň po dni v bratislavskom Nu Spirit Clube, kde odohrajú tri koncerty pre sediace publikum. "Tento priestor je pre nás ideálny – malým rozmerom, kaviarenským charakterom... Tri koncerty počas troch dní za sebou nám dávajú možnosť nahrať čo najviac materiálu. Keďže hráme dosť spontánne, niečo niekedy vyjde viac, inokedy menej. Nie sme strojové tipy ani 'muzikantské kalkulačky'," uvádza klávesák Juraj Hladný.

Kapela pripravila pre návštevníkov živej nahrávky aj malý umelecký "fotokoncept". "S trochou nadsázky môžeme povedať, že svoje publikum osobne poznáme. Mnohé tváre z bratislavských koncertov sú naši známi, priatelia, ale sú medzi nimi aj dlhoročne verní neznámi. V Nu Spirite bude pracovať náš fotograf, ktorý každému návštevníkovi umožní nechať sa zvečniť. Dizajnéri nafotený materiál spracujú do bookletu. Čiže každý, kto bude chcieť, sa tam v nejakej podobe nájde. Na pódiu pôsobíme možno trocha introvertne, ale s ľuďmi na koncertoch sme spätí omnoho viac, než sa na prvý pohľad zdá. Bude to taký malý 'tribute' nášmu publiku," prezradil Palo Murín.

Zapíšte si: 22., 23. a 24. október

Koncerty Tornádo Lue spojené s nahrávaním albumu predstavujú pekný, netradičný model vzťahu kapela-fanúšikovia. Kým zvyčajne kapela vydá album a potom sa snaží o to, aby si ho ľudia kúpili a prišli kvôli pesničkám na koncerty, tu je to skôr naopak. Fanúšikovia najskôr prežijú koncertný zážitok a zároveň sa už pred vydaním albumu spolupodieľajú na jeho vzniku nielen finančne, ale aj svojou prítomnosťou a energiou. Výsledná nahrávka tak bude pre fanúšikov kapely nielen hudobným albumom ale aj pripomenutím výnimočného večera.

Za týchto okolností si minimálne účastníci koncertov nahrávku radi zakúpia, namiesto toho, aby si ju, rovnako ako kopec iných albumov, bez rozmýšľania a empatie automaticky stiahli z netu. Podobným spôsobom fungujú aj svetové kapely ako napríklad Red Hot Chili Peppers, ktorí si pokles predaja štúdiových albumov kompenzujú tým, že na svojich koncertoch nahrávajú vysoko kvalitné záznamy, ktoré už pár hodín po koncerte dokážu ponúknuť fanúšikom v digitálnom formáte za prijateľnú cenu. Pridanou hodnotou k pesničkám je práve spomienka na koncertný zážitok.

Nahrávanie live albumu Tornádo Lue za účasti fanúšikov sa uskutoční 22., 23. a 24. októbra v Nu Spirit Clube. Koncerty začínajú o 20:00, vstupenky sú v predaji v cene 10 eur u Dr. Horáka.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Bibiána Grebeňová Šedivá, PR manažérka kapely Tornádo Lue. Viac na www.facebook.com/tornadolue.

Foto: Daša Šimeková

Súvisiaci interpreti: Tornádo Lue