Prešovská skupina Komajota má tvorivé a novátorské obdobie. Už niekoľko mesiacov priebežne nahráva v štúdiu Umpax nové skladby, nechystá však album. Fanúšikov čaká obdobie plné singlov, ku ktorým kapela vždy natočí aj video. Už čoskoro tak nadviaže na singel Dve muchy čerstvou novinkou Most z rúk, ktorú predstaví na pripravovanom turné.

"Je to zábavnejšia forma vydávania hudby, najmä v čase, keď sa CD formát akoby stratil zo sveta. Páči sa nám, že sa môžeme venovať pesničke komplexne, dať jej separátne promo, vizuál aj video. Tento nový spôsob práce nám umožňuje reagovať na aktuálne pocity v kapele," rozpráva o zmene filozofie skupiny Komajota jej bubeník Stano Čorej.

Bližšie k podstate hudby aj k ľuďom

Cieľom kapely je v priebehu nasledujúcich rokov napísať niečo ako hudobný denník formou pesničiek, ktoré budú reflektovať jej vývoj, pocity a zážitky. Priebežným vydávaním skladieb a videoklipov sa tak fanúšikovia omnoho skôr dostanú k podstate hudobnej tvorby, ktorou je osobná umelecká výpoveď.

Dôležitým prvkom takéhoto fungovania je angažovaná fanúšikovská základňa na sociálnych sieťach. Priestor k väčšej interakcii poskytuje najmä multimediálny priestor Umpax, ktorý kapela pomáhala budovať. Funkcia nahrávacieho a masteringového štúdia sa v ňou spojila s vysielacou funkciou. Ide v podstate o vlastnú hudobnú televíziu Komajoty a ďalších (nielen) prešovských kapiel, ktorá umožňuje veľký priestor na každodennú komunikáciu s fanúšikmi.

"Vďaka týmto novinkám sme oveľa dynamickejší. Dá sa povedať, že naše možnosti sú neobmedzené, pokiaľ ide o hudbu, živé vysielanie koncertov a podobne," upresňuje Čorej.

Komajota, 2013 Zdroj: Pavel Višňovský

Najbližšie sa o tom budete môcť presvedčiť už túto sobotu 12. októbra. Komajota odohrá koncert v hudobnom klube DrinkIn, ktorý sa nachádza len niekoľko metrov od štúdia Umpax, vďaka čomu sa stal ideálnym priestorom na streamovanie koncertov. Skupina predstaví nový hudobný program pre nastávajúce novembrové turné. Zároveň bude mať predpremiéru nový singel Most z rúk, ku ktorému vzniklo inšpiratívne video.

Fanúšikovia, ktorí sa na koncert nedostanú, si budú môcť vystúpenie a atmosféru vychutnať v pohodlí svojho domova, keďže celý koncert bude vysielaný online cez stránku Umpax.com. Skupina momentálne finalizuje zoznam miest, na ktorých vystúpi v rámci pripravovaného turné.

Zatiaľ potvrdené termíny koncertov Komajota Klab Tuuur:

12. 10. - Prešov, DrinkIn (živý prenos od 21.00 na www.umpax.com)
9. 11. - Žilina, Smerr Pub
15. 11.  - Košice, Malbo Café
22. 11. - Považská Bystrica, B2 umelci klub
29. 11. - Svidník, Holičstvo
30. 11. - Bratislava, British Rock Stars


Redakciu informoval Edo Kopček z agentúry Vagaboond.

Foto: Pavel Višňovský

Súvisiaci interpreti: Komajota