Keď sa Sinéad O'Connor dozvedela, že kontroverzný videoklip Miley Cyrus k pesničke Wrecking Ball je inšpirovaný klipom k jej najväčšiemu hitu Nothing Compares 2 U, rozhodla sa speváčke napísať otvorený list. Scény, ktoré jej slávnym minimalistickým, no o to viac emóciami nabitým videom inšpirované neboli, sa jej totiž až tak nepáčili.

Poznámka na úvod: Článok je zhrnutím celej výmeny názorov medzi speváčkami. Ak ste článkom o nej neunikli, pokojne preskočte k posledným dvom odstavcom a videu, ktoré je šikovným spojením oboch spomínaných skladieb.

"Mám veľké obavy o to, že ľudia okolo ťa povzbudzujú a presviedčajú, aké je cool byť nahá a oblizovať kladivo vo videoklipe. Mala by si vyhodiť každého hlupáka, čo ťa na to neupozornil, pretože si im ukradnutá," napísala 46-ročná Sinéad O'Connor v otvorenom liste, plnom dobre mienených rád pre Miley Cyrus. Text z kategórie tl;dr mal za následok veľa ďalších článkov, názorov a nekonečné diskusie fanúšikov. Expresívna sexualita mladej speváčky sa tak opäť raz stala témou číslo jeden, dokonca už nielen v bulvári, ale aj v serióznych denníkoch.

Boj za pravdu vs. boj o pozornosť

Samotný zámer írskej speváčky prehovoriť Miley do duše však príliš nevyšiel. 20-ročná hviezdička, správaním ešte pubertiačka, vo svojej reakcii jasne deklarovala, že nie je len niekoho bábkou, ale naozaj skazeným dievčaťom, ktorému je jasné, že sex predáva a ktorému skutočné hodnoty alebo obyčajná úcta k starším a skúsenejším veľa nehovoria. Na Twitteri totiž zverejnila fotografiu O'Connor z roku 1992, na ktorej v populárnom americkom televíznou programe Saturday Night Live (SNL) trhá fotografiu pápeža. Pripomenula tiež, že jej staršia kolegyňa pred dvoma rokmi žiadala cez Twitter o pomoc psychológa a a prirovnala ju k psychicky labilnej herečke Amande Bynes.

Nasledoval ďalší otvorený list, v ktorom O'Connor mladej speváčke odporučila, aby si zistila, aký bol dôvod pre jej čin v SNL. Nešlo totiž o rebelantstvo pre samotné upútanie pozornosti, ako v prípade tohtoročných výstrelkov Miley Cyrus, ktorá chce, aby ju všetci počúvali, no nič dôležité nehovorí. Sinéad chcela roztrhnutím fotky pápeža v jednej z nasledovanejších televíznych šou vyjadriť svoj postoj k celej inštitúcii katolíckej cirkvi, ktorá bola v jej rodnom Írsku neslávne známa mnohými prípadmi zneužívania detí. Jej kontroverzné gesto však bolo v roku 1992 väčšinou amerických médií interpretované ako útok na kresťanské hodnoty Američanov a zdá sa, že ľudia okolo Miley Cyrus sa to aj teraz po 21 rokoch snažili využiť na zdiskreditovanie írskej speváčky a jej otvorených listov.

Viac však Sinéad nahnevalo, že Miley pripomenula jej psychické problémy. "Použila si dva roky staré príspevky, ktoré som zverejnila, keď mi nebolo dobre a snažila som sa nájsť pomoc. Tým sa posmievaš mne a Amande Bynes, za to, že trpíme psychickými problémami a hľadáme pomoc," napísala v druhom otvorenom liste"Som ohromená, že 20-ročná žena žijúca v 21. storočí sa môže takto nebezpečne a nezodpovedne správať. Nielenže tým vysielaš signál mladým ženám, že je v poriadku správať sa ako prostitútka, ale tiež im ukazuješ, že za psychické problémy ich čakajú posmešky," vysvetlila.

Najlepší marketing albumu? Sex a medializovaný konflikt

Na to Cyrus zareagovala tým, že momentálne síce nemá čas odpovedať jej otvoreným listom, pretože sa chystá na svoje vlastné vystúpenie v SNL (a tu už to začalo celé tak trochu vyzerať ako jedna veľká marketingová kampaň), no niekedy sa môžu stretnúť. "Nemám absolútne žiaden záujem sa s tebou stretávať. Včera si mala dosť času urážať Amandu Bynes, ktorá je v tom úplne nevinne, a tiež mňa, pričom ani ja som nespravila nič, za čo by som si zaslúžila tvoje ponižovanie. Taktiež si urazila všetkých ľudí, ktorí majú psychické problémy, rovnako ako obete sexuálneho zneužívania zo strany kňazov," napísala v treťom otvorenom liste O'Connor, ktorá už zjavne pochopila, že Miley nie je pasívnou obeťou systému, ale ženou, ktorá vo svete šoubiznisu priamo vyrástla a jeho princípy vedome využíva vo svoj prospech..

"Keď sa nám všetkým verejne ospravedlníš, tak sa pre mňa táto kauza uzavrie. Ak to však nedokážeš spraviť, tak nebudem mať inú možnosť, ako ťa zažalovať, pretože je veľmi náročné získať prácu, keď si ľudia myslia, že máš psychické problémy," dodala Sinéad. Úspechom je, že na tretí (a zdá sa, že už posledný) list mladá hviezdička neodpovedala ďalšou arogantnou poznámkou na Twitteri, no írska speváčka sa aj tak namiesto ospravedlnenia dočkala len vyjadrenia, ktorým Cyrus celú debatu nešikovne zametá pod koberec. "Myslím si, že je úžasnou umelkyňou a tiež textárkou," povedala Miley o Sinéad v pondelkovej talkšou The Today Show. "Skutočne bola inšpiráciou pre môj videoklip ku skladbe Wrecking Ball, ktorým to vlastne všetko začalo. Nerozumiem, ako sa môže pustiť do niekoho, kto jej vraví, že ju rešpektuje. Avšak, ako som povedala, som stále jej veľkou fanúšičkou," uviedla a zároveň dodala, že otvorené listy dostáva každý deň, takže to pre ňu nebola žiadna novinka.

Rozdiel je asi len v tom, že iné otvorené listy neslúžia tak dobre na propagáciu jej albumu Bangerz, ktorý vyšiel 4. októbra, teda v rovnakom čase, kedy začali médiá informovať o "kauze". Tá sa dá prirovnať k búrke v pohári, no jej výsledkom je okrem medializácie speváčok a množstva názorov aj zaujímavé zistenie... a tu už sa konečne pomaly dostávame k vysvetleniu toho hnusného bulvárneho titulku... že nielen videoklipy, ale aj skladby Nothing Compares 2 U a Wrecking Ball majú veľa spoločného. Nielenže sú obe o stratenej láske, ale majú aj rovnaké tempo 60 bpm. To viedlo fanúšikov, aby ich spájali dohromady.

Jeden takýto mashup s príznačným názvom Nothing Compares to Wrecking Ball sa objavil pred pár dňami na Youtube, jeho autorom je Robin Skouteris. Spev Miley Cyrus vďaka nemu znie spolu s podmanivou hudbou hitu z roku 1990 a občas sa objaví aj O'Connor, ktorá mladej speváčke skladá kompliment slovami "Nič sa ti nevyrovná". Tá sa zase urazenej kolegyni ospravedlňuje slovami "Nikdy som nechcela začať vojnu". Dojímavý fanúšikovský "duet" tak zatiaľ aspoň virtuálne obe speváčky udobril a.k.a. hudba skutočne spája.


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, archív, pm)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Miley Cyrus, Sinéad O'Connor