Znalci slovenskej hudby a fanúšikovia, pre ktorých mená Vladislav "Slnko" Šarišský, Marián Slávka a Filip Hittrich nie sú neznámymi pojmami, právom radili album projektu Talent Transport medzi najočakávanejšie debuty na domácej scéne. Po siedmich rokoch hrania a zbierania nového materiálu je očakávaná nahrávka konečne tu.

Talent Transport tvorí trio skúsených muzikantov z rôznych kútov Slovenska. Každý z nich má za sebou viacročné pôsobenie v niekoľkých známych a úspešných hudobných projektoch ako Hrana, Jana Kirschner, IMT Smile či Sounds Like This. Na naplnenie ich vlastných tvorivých ambícií však dozrel čas až teraz. Album Talent Transport: 1 vyšiel koncom septembra vo vydavateľstve Slnko Records.

Talent Transport Zdroj: Marat Rumanová

Nadžánrová tvorba inšpirovaná Marekom Brezovským

"Chceli sme tromfnúť Elán," polovážnym tónom vysvetľuje časový odstup líder skupiny, klavirista a skladateľ Vladislav "Slnko" Šarišský, odkazujúc na fakt, že legendárnej kapele trvalo osem rokov, kým vydala svoj debutový album Ôsmy svetadiel v roku 1981. Žánrovo však Talent Transport s Elánom nemá veľa spoločného. Ich hudba nie je na prvé počutie - od začiatku v nej cítiť, že kompozície presahujú žánrové hranice medzi jazzom, art rockom, popom, ale aj súčasnou vážnou hudbou, a vyžadujú si pozorného, vnímavého poslucháča. 

"Hráme skrátka fusion," vysvetľuje Šarišský, ktorý je jedným z najzaujímavejších zjavov slovenskej vážnej aj populárnej hudobnej scény. Dokázal to už ako študent VŠMU, keď sa popri škole venoval komponovaniu a aranžovaniu klasickej hudby. Tej sa venuje doteraz, tento rok sa napríklad postaral o jeden z vrcholov festivalu Viva Musica, kde predstavil svoj vlastný hudobný soundtrack ku klasike nemého filmu Nosferatu (reportáž). 

Okrem pôsobenia vo sfére klasickej hudby ho však verejnosť mohla spoznať aj ako klávesáka na turné s kultovým albumom Hrana, kde sa v rámci pocty Marekovi Brezovskému objavil po boku Oskara Rózsu, Martina Valihoru  a ďalších skvelých muzikantov. Práve Brezovského odkaz je prítomný aj v tvorbe Talent Transport a to nielen hudobne, ale aj v názve jednej z dávnejšie zverejnených skladieb MBS (skratka znamená Marek Brezovský System), ktorá nechýba ani na novom albume.


Rada Oskara Rózsu: Nahrajte to najkrajšie, ako viete

V Talent Transport hrá Vlado Šarišský na klávesy a občas spieva. Dopĺňajú ho Marián Slávka (bicie, vokály) a Filip Hittrich (basová gitara). Kým bubeník sa od hrania s Andrejom Šebanom, Richardom Müllerom, Petrom Lipom a dlhoročného pôsobenia v IMT Smile, cez menej známe projekty M.A.F. trio a Žena s ovocím dostal až k zvučným menám nezávislej scény okolo Slnko Records (Tomáš Sloboda & Sounds Like This, Katarzia či najnovšie Longital), basgitarista, ktorý je zároveň členom produkčného tímu štúdia Littlebeat, dlhé roky pôsobí na pomedzí jazzovej a popovej scény (Dano Heriban, Sanyland, Mária Čírová, Celeste Buckingham, Nela Pocisková...).

Vysokú hudobnú vyspelosť všetkých troch umelcov potvrdzuje fakt, že celý viac ako šesťdesiatminútový album nahrali v pražskom štúdiu Sono za tri dni bez kliku, s minimálnymi producentskými zásahmi a strihaniami. "Štúdio sme si prenajali na štyri dni a posledný deň sme už nemali čo robiť. Zvukár bol z toho hotový, lebo štvrtý deň sme iba pozerali telku a Marián plnil funkciu doktora. Staral sa o našu duševnú a fyzickú rovnováhu," usmieva sa Vlado Šarišský.

"Myslím, že album zachytáva viacero našich polôh, energických aj kultivovanejších. Pred nahrávaním sme strávili nejaký čas na sústredení v Banskej Štiavnici. Prišel nás pozrieť aj Oskar Rózsa, ktorý mal pôvodne byť naším producentom, ale po koncerte v miestnom Art Café usúdil, že to nebude treba. Iba nám poradil, aby sme album nahrali čo najkrajšie ako vieme. Tak sme ho poslúchli," dodal Slnko.


Zoznam skladieb na albume Talent Transport: 1

1. Intrade
2. On the other side of the street
3. Hodiny
4. Singo
5. Priestor
6. MBS
7. Pre nás
8. Ľudová
9. Odchodová

Ukážky všetkých skladieb si môžete vypočuť a album zakúpiť v digitálnom alebo CD formáte na www.slnkorecords.sk. Novinky kapely môžete sledovať na jej oficiálnej Facebook stránke.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka zo Slnko Records. Článok bol upravený redakciou.

Foto: Marat Rumanová