Debutový album Talent Transport zaujal množstvo ľudí z hudobnej brandže a nechýbajú medzi nimi ani organizátori veľkých jazzových koncertov. Jedným zo sviatkov pre fanúšikov kvalitnej hudby bude aprílový koncert speváka Gregoryho Portera v bratislavskej Starej tržnici, ktorého lineup dopĺňa práve unikátne slovenské trio.

Značka Talent Transport predstavuje spojenie troch skúsených muzikantov z rôznych kútov Slovenska. Každý z nich má za sebou viacročné pôsobenie a spoluprácu so známymi a úspešnými hudobnými projektami a interpretmi ako Hrana, Jana Kirschner, IMT Smile či Sounds Like This. Na naplnenie ich vlastných tvorivých ambícií však dozrel čas až teraz. Po siedmich rokoch hrania a zbierania nového materiálu vydali Talent Transport koncom septembra debut vo vydavateľstve Slnko Records, pre ktoré je to vôbec prvá nahrávka, ktorú možno zaradiť do kategórie jazzová hudba. Svedčí o tom aj čerstvá nominácia na cenu Esprit za najlepší jazzový album roka 2014.

Nejde však o jazz v tej najčistejšej podobe - v tvorbe Talent Transport sa prelína aj s art-rockom, pesničkárskou alternatívou či popom. "Hráme skrátka fusion," upresňuje Vladislav "Slnko" Šarišský, ktorý je jedným z najzaujímavejších zjavov slovenskej vážnej aj populárnej hudby. Dokázal to už ako študent VŠMU, keď sa popri škole venoval komponovaniu a aranžovaniu klasickej hudby. Neskôr pôsobil ako klávesák na turné Hrana, kde sa v rámci pocty Marekovi Brezovskému objavil po boku Oskara Rózsu, Martina Valihoru  a ďalších skvelých muzikantov, ktorým je svet jazzu primalý. Odkaz Marka Brezovského je prítomný aj v tvorbe Talent Transport a to nielen hudobne, ale aj v samotnom názve jednej z albumu zverejnených skladieb MBS (skratka znamená Marek Brezovský System). 

V Talent Transport hrá Šarišský na klávesy a občas spieva. Dopĺňajú ho ďalší výborní hráči - Marián Slávka (bicie, vokály), ktorý momentálne nahráva album s kapelou Longital, a Filip Hittrich (basová gitara).

Prečítajte si recenziu: Talent Transport pokračuje tam, kde Hrana skončila


Dvojnásobná dávka skvelých vokálov

Slovenské trio nebude jedinou "predkapelou" fenomenálneho Američana. Ako druhá v poradí vystúpi 22. apríla v Starej tržnici speváčka, klaviristka a skladateľka Susana Sawoff, o ktorej hovoria ako o rakúskej Diane Krall. Európu brázdi v triu, spoločne s uznávanými hudobníkmi, ktorými sú Christian Wendt (bicie a spev) a Jörg Haberl (basa a spev).

"Susana obýva nekonečne rozsiahly a zároveň intímny hudobný vesmír. Jej texty sa zameriavajú na malé veci v živote, slová lásky, vyspievané niekedy s eleganciou a úsmevom, inokedy vypozorujete ironické zablysnutie sa v jej veľkých očiach. Sila jej piesní tkvie v jedinečnej elegantnej decentnosti, vyvierajúcej zo súhry so svojim klasickým jazzovým triom. Upokojujúcim, vrúcnym hlasom spieva, ako by to bolo len pre teba. Keď počúvate a pozeráte na Susanu Sawoff, je to, akoby ste stretli starého strateného priateľa," opisuje jej vystúpenia organizátor úspešnej koncertnej série City Sounds Matej Šálek.

Vystúpenie Susany Sawoff podporuje Rakúske kultúrne fórum v Bratislave.


Hlavná hviezda večera Gregory Porter, ktorý minulý rok prevzal cenu Grammy za najlepší vokálny jazzový album, príde do Bratislavy v rámci európskeho turné so svojou skvele zohratou kapelou, s ktorou koncertuje už tri roky. Jeho spoluhráčmi sú Chip Crawford (klavír), Aaron James (kontrabas), Emanuel Harrold (bicie) a Yosuke Sato (altsaxofón).

Porter sa na hudobnú scénu doslova vrútil svojím debutovým albumom Water (2010), za ktorý získal nomináciu na Grammy za najlepší jazzový vokálny album. V priebehu 15 mesiacov sa z neho stala medzinárodne etablovaná spevácka hviezda. Bol tiež členom pôvodného obsadenia muzikálu It Ain't Nothin' But the Blues na Broadwayi. Jeho druhý album Be Good (2012) obsahuje rôznorodé skladby - od pokojných balád, až po horúce rytmy či  bluesovo zafarbené hymnusy. V roku 2013 mu vyšiel v slávnom vydavateľstve Blue Note Records vynikajúci tretí album Liquid Spirit, za ktorý získal spomínanú prvú cenu Grammy. Kritici zvyknú Portera nazývať novým kráľom jazzu a porovnávajú ho s menami ako Joe Williams, Nat King Cole, Donny Hathaway či Marvin Gaye.

O jeho kvalitách sa môžete presvedčiť už o niekoľko týždňov, no už teraz je jasné, že tí, ktorí zaváhajú, sa na koncert nedostanú. Pôvodný objem 
vstupeniek sa totiž už vypredal. Pre obrovský záujem sa organizátori rozhodli pridať do predaja ešte lístky na státie, čomu samozrejme zodpovedá aj nižšia cena. Vekový priemer koncertu tak môžu znížiť aj študenti - pri tejto zostave umelcov naozaj neplatí, že jazz je hudbou staršej generácie.


Milovníci kvalitnej hudby sa môžu na jar tešiť aj na ďalšie hudobné lahôdky pod hlavičkou City Sounds. V Ateliéri Babylon vystúpi 29. marca Marcus Miller, o deň neskôr prehliadka mladého, nielen slovenského jazzu v zostave Lukáš Oravec Quartet feat. Vincent Herring a Kompost 3, a napokon 18. mája famózna gospelová speváčka Lizz Wright.

Redakciu Hudba.sk informoval Matej Šálek. Článok bol upravený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Talent Transport