Organizátori koncertného cyklu City Sounds of Bratislava vstupujú do tohto roka vo veľkom štýle. Za tri roky svojej existencie si dramaturgicky odvážna značka získala množstvo kmeňových fanúšikov, ktorým na jar prinesie jedinečných hudobníkov svetovej extratriedy - multiinštrumentalistu Marcusa Millera a famóznu speváčku Lizz Wright.

Multitalentovaný hudobník, skladateľ, producent a aranžér Marcus Miller sa v Ateliéri Babylon predstaví už o necelé dva mesiace - 29. marca. Najčastejšie ho vidieť s basovou gitarou, s týmto nástrojom patrí k absolútnej svetovej špičke. Je však všestranným multiinštrumentalistom, už v detstve hral okrem basy aj na klavíri, basklarinete a saxofóne. O jeho prirodzenom talente najlepšie vypovedá fakt, že už ako 13-ročný písal piesne a o dva roky neskôr si v rodnom New Yorku začal zarábať ako hudobník.

Do jeho širokého záberu patrí rock, pop, jazz, R&B, rap, blues, new wave, smooth jazz či dokonca opera. Vo všetkom čoho je súčasťou, však vyniká jeho štýl, duša a profesionalizmus, ktoré do hudby vkladá. Vďaka tomu spolupracoval s mnohými známymi hudobníkmi od Franka Sinatru, cez Georgea Bensona, Erica Claptona, Eltona Johna, Arethu Franklin až po Jay Z či Snoop Dogga. Dodnes má na konte viac ako 500 nahrávok a spoluprác. Asi najzásadnejšou bola spolupráca s legendárnym Milesom Davisom na kultovom albume Tutu. Zložil hudbu k dvadsiatke filmov a má na konte 10 albumov.

Na koncerte predstaví svoj najnovší album Afrodeezia, ktorý vyjde 2. marca v legendárnom vydavateľstve Blue Note.


O deň neskôr, 30. marca, vystúpi na jednom pódiu Ateliéru Babylon vychádzajúca hviezda Lukáš Oravec s hosťom Vincentom Herringom a rakúska kapela Kompost 3. (Viac info) Organizátori pripravili na tieto dva dni špeciálnu, zvýhodnenú permanentku.

Dokonalé precítenie v prevedení Lizz Wright

V máji si fanúšikovia kvalitnej hudby prídu na svoje vďaka vystúpeniu speváčky a skladateľky Lizz Wright, ktorá patrí medzi najväčšie hviezd súčasného amerického jazzu a gospelu. K hudbe pričuchla ešte ako malá, keď hrávala a spievala v gospelovom zbore. Spev potom vyštudovala na prestížnych univerzitách v Atlante, New Yorku a vo Vancouveri. Jej posledný album Fellowship odzrkadľuje gospelovú hudbu a spirituálnosť.

Do neba ju vystrelil jej prvý album Salt (2003), ktorý
sa umiestnil na 2. mieste v rebríčku Billboard Contemporary Jazz Chart. Svoje kvality potvrdila pri ďalších albumoch, ktoré sa v tomto rebríčku umiestnili na vrchole. "Na prechode od gospelu k jazzu je zábavné to, že som cítila, že práve jazz má v sebe istú posvätnosť," vraví diva. Okrem gospelu a jazzu je však doma aj v soule a blues. Na konte má štyri autorské albumy a na ďalších štyroch spolupracovala. O svojich kvalitách a talente už slovenské publikum presvedčila v roku 2010 na Bratislavských jazzových dňoch (tie v minulosti do Bratislavy viackrát priniesli aj Millera), návštevníci Ateliéru Babylon sa tak 18. mája majú na čo tešiť.


Vstupenky na koncerty Marcusa Millera a Lizz Wright sú aktuálne dostupné v uvádzacej zvýhodnenej cene. Fanúšikovia cyklu City Sounds sa v rámci jarných vydaní môžu tešiť aj na koncert Gregoryho Portera - 22. apríla v Starej tržnici. Viac info TU a TU.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol organizátor a PR manažér City Sounds Matej Šálek.

Súvisiaci interpreti: Lizz Wright, Marcus Miller