V utorok 7. februára sa u našich západných susedov rozhodlo o víťazovi národného kola Eurovízie 2023. Z pätice finalistov sa z postupu do hlavnej súťaže teší dievčenská skupina Vesna, ktorá sa o hlasy divákov uchádzala popri speváčke Markéte Irglovej, pesničkárovi Rodanovi, speváčke Pam Rabbit a Michaele Charvátovej, ktorá si hovorí Maella.


Vyberať svojho národného reprezentanta začali českí diváci už 30. januára, kedy sa uskutočnil živý prenos na oficiálnom Youtube kanáli súťaže. V ten istý deň bolo spustené bezplatné hlasovanie prostredníctvom aplikácie Eurovision Song Contest. Hlasovať mohli diváci z Českej republiky aj zo zahraničia. Výsledky boli oficiálne zverejnené 7. februára v pražskom priestore Opero za účasti všetkých finalistov.

Víťazstvo pre Vesnu podporilo s veľkým náskokom 10 584 hlasujúcich. Pam Rabbit získala 4217 hlasov, Rodan 1995 hlasov, Markéta Irglová 1009 hlasov a najnižší počet hlasov - 599, získala Maella.


Kontroverzia kvôli časti textu v ukrajinčine

Hoci išlo o národné kolo Eurovízie, reakcie zo zahraničia prišli okamžite. Členky skupiny, medzi ktorými sú okrem troch Češiek aj Slovenka a Ruska, sa totiž rozhodli pre viacjazyčný text a na spoluprácu si prizvali hudobníčky z ďalších slovanských krajín.

Azda najvýraznejšou pasážou skladby je refrén spievaný v ukrajinskom jazyku, čo v Rusku a Bielorusku vyústilo v okamžité zablokovanie pesničky a jej videoklipu. Skladba sa však nepáči ani niektorým Ukrajincom, ktorí nesprávne pochopili jej odkaz. Označujú ju za necitlivú a proruskú, pretože podľa nich nabáda k tomu, aby sa s Ruskom pomerili. "Prečo nás ruská speváčka nazýva sestrami?" pýta sa na sociálnej sieti rozrušená Ukrajinka. Časti českého publika sa zase nepáči, že ich má reprezentovať kapela spievajúca (aj) v ukrajinčine.


Témou My Sister's Crown je myšlienka spájania, pričom sestrami v tomto ponímaní majú byť slovanské národy. Je tak priamou reakciou na dianie na Ukrajine. Z dielne ktoréhokoľvek iného súťažiaceho by takáto téma mohla vyznieť prvoplánovo. Vesna si to ale môže dovoliť, kapelu totiž skutočne tvoria "slovanské sestry" - česká speváčka Patrícia Fuxová, a jej krajanky huslistka Bára Šůstková a bubeníčka Markéta Vedralová, ale aj ruská klávesistka Olesya Ochepovska a slovenská basgitaristka Tereza Čepková. Na skladbe My Sister's Crown sa navyše podieľala aj bulharská raperka Tanita Yankova a ukrajinská domristka Katrin Vatchenko.

Oficiálny videoklip je v anglickom jazyku uvedený slovami: "Kde bolo, tam bolo, v Slovanskom kráľovstve panovala láska a sesterstvo. Jedného dňa sa ale dovnútra votreli tiene a všetko bolo zabudnuté." Aj tu sa však ozvali kritické hlasy ľudí na sociálnych sieťach. Vytýkajú kostýmy evokujúce ruský folklór a rovnaká kritika sa valí aj na melódiu piesne. Na druhej strane dostáva Vesna aj množstvo pozitívnych odkazov od fanúšikov, ktorí snahu vniesť lásku a spájanie do súčasného chaosu na východe Európy ocenili.

"S vidinou súťaže som nechcela písať len o osobných veciach, ale o niečom, čo sa týka nás všetkých. Inšpiráciou bola naša kapela, v ktorej spolupracuje šesť osobností s rôznymi schopnosťami a často aj názormi. Pretože sa navzájom rešpektujeme a podporujeme, je úžasné spolu hrať. Pieseň je teda o sesterstve, rešpekte, podpore a spolupráci. Tieto hodnoty sú podľa nás kľúčové v mnohých aktuálnych témach, ktoré teraz ťažia svet. Napríklad otázka menšín, formy násilia a podobne," vysvetlila podstatu pesničky Patrícia Fuxová.

Ako sa bude českej dievčenskej skupine Vesna dariť v medzinárodnej konkurencii, zistíme už v máji. Tohtoročné semifinále a finále Eurovision Song Contest sa uskutočnia 9. a 13. mája v anglickom Liverpoole.

Autorka: Miroslava Rabčanová