Napriek strate, ktorá minulý rok postihla kapelu aj fanúšikov, sú Depeche Mode späť. Pred pár hodinami vydali singel Ghosts Again. Prvá skladba bez zosnulého Andrewa Fletchera, je zároveň pilotným singlom pätnásteho albumu Memento Mori, ktorý vyjde 24. marca.


V októbri minulého roka dvojica Dave Gahan a Martin Gore potvrdila, že kapela bude naďalej fungovať. Následne ohlásila vydanie nového albumu a svetové turné. Od tej chvíle boli fanúšikovia legendárnej formácie ako na ihlách. Smútok striedali radosť a zvedavosť. Deň pred premiérou očakávaného singla vypustili Depeche Mode krátky trailer k novému videoklipu, čím dostali fanúšikov do varu. Potom už nezostávalo nič iné, než si počkať na oficiálnu premiéru, ktorá sa uskutočnila 9. februára o 17:00.

Medzi radosťou a smútkom balansuje aj aktuálna singlová novinka, čo potvrdzujú aj slová lídra Davida Gahana: "Ghosts Again jednoducho vystihuje túto dokonalú rovnováhu melanchólie a radosti." Jeho spoluhráč Martin Gore v oficiálnej tlačovej správe dodal: "Nestáva sa často, že by sme nahrali pieseň, ktorej počúvanie ma neomrzí – som nadšený, že sa o to môžem podeliť."


Atmosféru piesne, v ktorej sa spieva o mieste, kde môžeme ukryť svoje slzy, spiacej viere či premárnených pocitoch, vkusne dopĺňa čiernobiely videoklip plný symbolov, v ktorom rozohrajú Gahan a Gore na streche budovy šachovú partiu a ocitajú sa spolu aj na cintoríne. O videoklip, upozorňujúci na krehkosť života, sa postaral dlhoročný spolupracovník skupiny Anton Corbijn.

Najväčšie hity spolu s pesničkami z avizovaného albumu Memento Mori predstavia britskí priekopníci elektronickej hudby na Memento Mori World Tour, ktoré odštartuje už 23. marca v severoamerických arénach. V máji sa kapela presunie do Európy a ani tentokrát nevynechá naše hlavné mesto. Slovenskí priaznivci Depeche Mode sa stretnú 28. mája na Národnom futbalovom štadióne.

Tracklist albumu Memento Mori:

1. My Cosmos Is Mine
2. Wagging Tongue
3. Ghosts Again
4. Don't Say You Love Me
5. My Favourite Stranger
6. Soul With Me
7. Caroline's Monkey
8. Before We Drown
9. People Are Goo
10. Always You
11. Never Let Me Go
12. Speak To Me

Autorka: Miroslava Rabčanová

Súvisiaci interpreti: Depeche Mode