Open Jazz Fest, ktorý sa uskutoční 20. a 21. júla na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom, zverejnil mená prvých potvrdených interpretov. Okrem iných na ňom vystúpi poľský džezový spevák a improvizátor Marek Bałata a nový zjav na džezovej scéne Afroameričan Justin Echolz. Organizátori sa tiež rozhodli oprášiť autorský projekt Pavla Bodnára - Ecce Jazz v interpretácii zoskupenia InterJAZZional Band.

Marek Bałata, ktorý príde na letný džezový festival spolu so svojou kapelou Marek Bałata Chopin Quintet, je okrem svojho improvizačného umenia známy aj širokým kreatívnym záberom, ktorý zahŕňa grafický dizajn a divadlo. Počas svojej kariéry hral so všetkými poľskými džezovými esami ako Tomasz Stanko či Zbygniew Namyslowski.

Marek Bałata Chopin Sextet - Smutna Rzeka (live)

Justin Echols začínal so spevom v kostolných zboroch v St. Louis a Houstone, neskôr vyštudoval džezový klavír, na ktorý sa často sám sprevádza. Justin spieva štandardy zo zlatého fondu amerického džezu a tiež sa venuje scatu. Medzi jeho hudobné vzory patria velikáni ako Nat King Cole, Frank Sinatra, Tony Benett a Harry Connick Jr. Na festivale sa predstaví v kvartete českých hudobníkov vedených známym basgitaristom Lukášom Kytnarom, s ktorými bude v lete nahrávať svoj debutový album.

Justin Echols - live

Skladateľ, aranžér, džezový klavirista, pedagóg a džezmen roka 1996 Pavol Bodnár získal s projektom Ecce Jazz ocenenie Aurel 2006. V rámci kompozícií organicky spája rytmické prvky latinojazzu, slovanskú spevnosť a štandardné harmonické džezové postupy.

Zdroj: TASR
Fotografie poskytol Matej Šálek, PR manažér Open Jazz Fest