Dva mesiace po skladbe Nostalgie predstavuje myjavský producent Pkrek ďalšiu, v poradí už šiestu ochutnávku z pripravovaného albumu. K spolupráci na novom singli Načelo si prizval spojku z Paríža, dvojčlennú trapovo-industriálnu formáciu 3MMC. Carlos a Framboise z 3MMC spolupracovali s Pkrekom aj na jeho predchádzajúcom albume Neuron pri skladbe Dose.

Kostru hudobného podkladu k elektronickej skladbe Načelo zhotovil Pkrek po jednej prebdenej noci na sampleri MPC a dokončoval ju neskôr v nahrávacom softvéri DAW. Poslal ju Carlosovi do Paríža, ktorému sa zapáčil futuristický beat a na diaľku spoločne doladili aranže, efekty a nahrávky abstraktného spevu.

Dvojica 3MMC sa postarala aj o text, tak ako v prípade skladby Dose. Pkrekova predstava bola jasná - niečo, čo sa vymyká normálu, pôsobiace ako nekonečná acid afterka po prebdenej noci, niečo úderné a rezonujúce, ako úder priamo do čela.

"Snažil som sa vysvetliť moju myšlienku členom 3MMC a oni sa inšpirovali filmom La Dolce Vita a hercom Marcellom Mastroiannim. To je v skladbe badateľné, keďže herca v texte spomínajú a v skladbe zaznie aj vysamplovaný hlas Anity Ekberg zo scén filmu o bohémskej spoločnosti, v ktorej sú jedinými hodnotami sláva, alkohol a sex," hovorí o inšpiráciách ku vzniku tracku Pkrek.

"Načelo je surový a hriešny egotrip o spôsobe života v undergroundových kluboch a after parties v Paríži," vysvetľujú pointu skladby Carlos a Framboise.


K novinke bol naplánovaný aj videoklip, ktorý sa mal nakrúcať v Bratislave, ale nakoniec sa nerealizoval. Pkrek sa rozhodol použiť ako video čiastočne rozpohybovaný sci-fi artwork z coveru k pripravovanej platni, o ktorý sa postarala výtvarníčka Miroslava Pjontek. "Z artworku sa veľmi teším a už sa neviem dočkať, ako bude vyzerať obal, keď prídu platne z výroby," neskrýva nadšenie producent.  

Pkrekov piaty štúdiový album vyjde v prvej polovici tohto roka v spolupráci s vydavateľstvom Haluzeum Produkt. Hudobník momentálne ponúka test pressing vinylu formou dražby, ktorá bola dnes spustená na sociálnej sieti. Výťažok pôjde oganizácii Človek v ohrození na pomoc Ukrajine.

Text: Dagmar Lauková-Petrášová