Kuk, fuk, chyť ich do rúk, čáry máry bublifuk je ústredný verš z titulnej piesne pesničkového CD Tinky Bublinky pre deti s názvom Hravé bublinky, ktorým sa éterická víla Tinka Bublinka prihovára deťom ako speváčka, pedagogička a muzikoterapeutka.

"Tinka Bublinka vyfukuje tóny ako bublinky z bublifuku, aby sa liečivá sila hudby dostala ku všetkým deťom, aby rozjasnila ich očká, naplnila, ozdravila, premenila ich životy." Za projektom Tinky Bublinky stojí producentka, autorka hudby, textov a speváčka Kristína Bartošová, umelecky aktívna od roku 2002. S podporou súkromných donorov, tiež Hudobného fondu a Sociálneho a kultúrneho fondu SOZA uviedla do života začiatkom tohto roka pesničkový album pre deti s názvom Tinka Bublinka - Hravé bublinky

Všetky aktivity Tinky Bublinky ako autorky, interpretky, pedagogičky, či muzikoterapeutky majú didakticko - formatívny charakter a rešpektujú salutogentický rozmer umeleckej tvorby pre deti, prispievajú tiež k harmonickej podpore vývinu prvého a druhého sedemročia detí, s krédom "svet je dobrý a svet je krásny", ktoré sú predstupňom premeny dieťaťa na mladého človeka s ústredným motívom "svet je pravdivý". 

Prostredníctvom originálnej hudby a textov hovorí o aktuálnych témach, ktoré sa dieťaťa v tomto vekovom rozpätí bytostne dotýkajú, a to: Čo všetko je vo svete? Ako svet vonia, chutí, aké má farby, zvuky? Ako dieťa súvisí so svetom? Vzťah dieťa verzus iní ľudia. Dieťa môže svet okolo seba tvoriť a pretvárať. Empatia voči iným je to, čo nás spája (pieseň Výlet do Číny). Čo znamená byť sám, čo znamená byť spolu (pieseň Virtuóz). Tiež témy ako zdravý spôsob života (pieseň Maškrtka, pieseň Kalendár obedár), úcta k prírode (pieseň Hríbiky) a ďalšie. Piesne rozvíjajú telesnú schému detí, psychomotoriku, oromotoriku, ich telesné a duševné vlastnosti.

Hudba Tinky Bublinky, s ktorou sa dieťa môže ľahko identifikovať, tak môže napomôcť k lepšiemu pochopeniu sveta a k jeho adaptácii vo vzťahu k premenlivej skutočnosti. Môže pomôcť vyrovnávať sa vždy s novými situáciami, ktoré prináša hra, škola, či sám život. Piesne spĺňajú aj náučný zreteľ - pieseň Hríbiky učí, ktoré zbierať a ktoré nie, či pieseň Maškrtka, ktorá deti učí nemaškrtiť, a tiež ako zhodiť prebytočné kilá (pieseň Kalendár obedár), obe poukazujú aj na problém detskej obezity. Pieseň Rozhýb pery, jazýček sleduje logopedický zreteľ a môže pomôcť aj problému zajakavosti. Na tracklist albumu zaradila  autorka hudby, textov a interpretka Tinka Bublinka aj vianočnú pieseň Uspávanka. Aranžmány piesní realizovali hudobníci Peter Černička a Matúš LenEcho Ferko.

K titulnej piesni Hravé bublinky v 2. ročníku letného tábora Arty Párty 2022 so spolupracovníkmi (Mgr. art. Matúš LenEcho Ferko - aranžmán piesne a Mgr. art. Lukáš Šepták - kamera, strih, réžia - Shepeto Films s.r.o.) vytvorila Tinka Bublinka videoklip, ktorý prezentuje vrátane autorky hudby, textu a interpretky Tinky Bublinky i talentované deti. Nadaným malým umelcom dáva príležitosť byť súčasťou jej profesionálnych projektov, či už na nahrávkach v interpretáciách vokálov, zborových partov, v choreografiách a vo videoklipoch.

Kristína Bartošová sa profiluje tiež ako moderátorka, speváčka, klaviristka, hudobná skladateľka, textárka a príležitostná herečka vo svete dospelých. Viac ako 15 rokov sa venuje pedagogickej činnosti (klavír, spev, literárno-dramatický odbor) a 4 roky aj muzikoterapii detí (s DMO, či zajakavosťou). Na konte má 3 albumy Buď chvíľu môj (2011) a Úsvit (Pavian Records, 2016), Tinka Bublinka - Hravé bublinky (Kristína Bartošová, 2023). Pre rádio Devín a Junior od roku 2006 takmer 7 rokov autorsky pripravovala detskú reláciu Zvonkohra. 

Posledné roky sa venuje vyhľadávaniu a podpore detských talentov, ktorým dáva príležitosť vo svojich profesionálnych aktivitách, napríklad v detskej relácii Lunapark - poďme sa hrať! v bojnickom rádiu Beta, kde sa spolu s ňou za mikrofónom striedali detskí moderátori. Medzi jej pracovné skúsenosti patrí dabing, moderovanie v rádiách i televíziách, herecké účinkovanie v TV seriáloch, divadle. Načítava audio knihy pre nevidiacich a slabozrakých pre Knižnicu Mateja Hrebendu v Levoči. Ako speváčka spolupracuje na hudobných projektoch s Trenčianskou jazzovou spoločnosťou.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Kristína Bartošová. Text správy sme upravili.