Nestáva sa často, že by sa tvorba maďarského umelca objavila v slovenskom rebríčku Trending na Youtube. V prípade speváka a skladateľa, ktorý tvorí a vystupuje pod umeleckým menom Azahriah, sa to však v poslednej dobe deje pravidelne – mohli ste tam natrafiť aj na jeho posledné dva single cipoe a mariana.árok. Spolu s ďalšími skladbami z jeho pripravovaného albumu ale aj so staršími hitmi, ktoré majú na Youtube a Spotify desiatky miliónov prehratí, ich budete môcť v auguste počuť naživo aj v Bratislave.

Azahriah je totiž najnovším a vcelku prekvapivým menom Uprising Festivalu. Prekvapivým nie kvôli žánru, keďže jeho svieži mix reggae, trapu, rocku a vkusného, popovo chytľavého zvuku a refrénov do dramaturgie festivalu perfektne zapadá. Zároveň však tento booking možno označiť za celkom odvážny, keďže fanúšikovia na Slovensku (mimo početnej maďarskej menšiny) tohto umelca ešte len začínajú spoznávať.

Ak však bude jeho kariéra a tvorba napredovať tak ako doteraz, možno si o pár rokov povieme, že na Zlatých pieskoch v roku 2024 vystúpila prvá maďarská hviezda skutočne svetového formátu od čias rockovej legendy Omega a skladateľov klasickej hudby. Potenciál na to rozhodne má. Už teraz si úspešne buduje medzinárodnú základňu fanúšikov – aj vďaka tomu, že v pesničkách zaujímavo a celkom prirodzene okrem žánrovej nespútanosti mieša aj maďarčinu s angličtinou.

Príkladom je jeho prvý tohtoročný singel mariana.árok, ktorý okrem originálneho, ťažko zaraditeľného zvuku zaujme aj kreatívnym vizuálom. Rovnako aj svojím najnovším singlom cipoe potvrdzuje vyzretosť a umeleckejšie smerovanie, zároveň si však zachováva hudobne "chameleónsky" štýl, vďaka ktorému oslovuje mimoriadne pestré a široké publikum.

Už o mesiac zahrá v Budapešti pre 200 000 fanúšikov za tri dni

Na hudobnej scéne je síce 22-ročný Azahriah, vlastným menom Baukó Attila, len päť rokov, no za krátky čas dokázal zmeniť pohľad na maďarskú popovú hudbu a priniesť do nej čerstvý vietor. Stal sa hlasom Generácie Z a jeho vzostup je ultimátnou "success story" 21. storočia.

Okrem toho, že je momentálne najstreamovanejším hudobným umelcom v Maďarsku, stačí spomenúť jeho očakávané koncerty v budapeštianskej Puskás aréne, ktorá je s kapacitou 67-tisíc ľudí najväčším futbalovým štadiónom v strednej Európe a tradične je v Maďarsku dejiskom koncertov najväčších svetových hudobných hviezd. Azahriah ju vypredal za jediný deň, pričom doteraz sa žiadnemu maďarskému hudobníkovi či kapele kapacitu tohto obrieho štadióna nikdy nepodarilo naplniť. Azahriah sa ale pri tomto historickom úspechu nezastavil a vypredal aj ďalšie dva pridané termíny. Od 24. do 26. mája tak za tri dni vystúpi pred 200-tisíc fanúšikmi, pričom v tomto prípade je prvým v histórii aj v medzinárodnom meradle.

Azahriah s kapelou, 2024 Zdroj: PR / Uprising

Nepochybne bude v počte fanúšikov tento rok konkurovať aj svetovým hviezdam Sziget festivalu, kde sa 8. augusta predstaví po dvoch rokoch už nie ako začínajúci talentovaný umelec, ale ako jeden z headlinerov hlavného pódia popri americkej speváčke Halsey či nórskej Aurore. Asi nie je príliš trúfalé tipnúť si, že ich vo veľkosti davu môže aj prekonať. Okrem Szigetu a Uprisingu sa toto leto predstaví aj na rakúskom Nova Rocku či srbskom EXIT festivale.

Za zmienku stojí aj jeho vlaňajšie prvé európske turné, na ktorom (od Berlína po Londýn) vypredal všetkých desať koncertov. Jeho medzinárodná kariéra sa pritom ešte len rozbieha, do minulého roka sa sústredil prioritne na domáci trh, ktorý sa mu podarilo dobyť tak ako v novodobej histórii ešte nikomu. Jeho popularite pritom neuškodili ani protivládne názory, ktorými sa netají. Mimochodom, na globálnom trhu ho zastupuje popredná agentúra ATC Live, ktorá má v portfóliu umelcov ako PJ Harvey, Mac DeMarco, Metronomy, Passenger, The Lumineers, Squid či Black Pumas. 

O tom, že jeho koncerty sú pre fanúšikov živej hudby skutočnou lahôdkou a sú plné energie, svedčí záznam jeho vystúpenia v ďalšom významnom koncertnom stánku Budapešti – Papp László Aréne s kapacitou 12 500 ľudí. Nahrávka z vypredaného koncertu z marca minulého roka vyšla aj ako jeho prvý live album. Okrem toho má na konte aj štyri štúdiové nahrávky, zatiaľ poslednou je memento (2023). Vzhľadom na frekvenciu jeho vydávania albumov a spomínané tohtoročné single by ďalšia kolekcia mala vyjsť ešte tento rok.

Z lokálneho Youtubera rodiaca sa medzinárodná hviezda

Svoju kariéru začal Azahriah tak, ako mnohí úspešní ľudia narodení na prelome tisícročí – na Youtube. Jeho matka pracuje v armáde a počas jeho detstva bola na dvoch misiách v Kosove, otec bol takisto často pracovne v zahraničí, a tak si Attila veľmi skoro zvykol robiť veci po svojom a sám. Ani v škole nemal veľa kamarátov, preto si už vo svojich dvanástich rokoch založil vlastný Youtube kanál a nakrúcal videá s mysterióznou a paranormálnou tematikou. Tie sa stávali čoraz populárnejšími, až sa stal jedným z najznámejších tvorcov obsahu v Maďarsku s viac než 500-tisíc followermi. Možno aj vzhľadom na jeho záujmy v tínedžerskom veku si istú mystickosť a príťažlivú tajomnosť zachováva dodnes.

Po úspechu s DIY videami sa začal naplno venovať tvorbe hudby. Už od malička sa učil hrať na gitare, neskôr popri škole začal sám študovať zvukové inžinierstvo, nahrával svoje prvé demá a písal prvé texty. Ako skutočný "self-made man" hudobného biznisu v 21. storočí si postupne budoval základňu fanúšikov s pomocou sociálnych sietí, prezentujúc svoj neobvyklý "hybridný" hudobný štýl, podporený energickými vystúpeniami a charizmou. Okrem skvelej práce s hlasom a unikátnym flowom hrá na niekoľko nástrojov a dodnes si mnohé svoje skladby sám produkuje, mixuje aj mastruje.

Tento fenomenálny mladý maďarský multitalent zavíta do Bratislavy po prvýkrát a doplní tak bohatý program festivalu Uprising, ktorý sa bude konať 30. a 31. augusta na Zlatých pieskoch v Bratislave. Vystúpi tam tiež jeden z najlepších aktuálnych reggae umelcov Alborosie, hviezdy drum&bassovej scény Sigma a Black Sun Empire, virálny fenomén Venjent, energická balkánska úderka Dubioza Kolektiv, jamajské reggae hviezdy The Congos a Jesse Royal, či kultová electro-world music skupina Transglobal Underground. Kompletný program a všetky informácie nájdete na oficiálnom webe www.uprising.sk.

Autor: Patrik Marflák