Na scéne sú tri dekády a ich koncerty obvykle trvajú tri hodiny. Legenda českej alternatívnej hudby mala v košickej Tabačke vystúpiť už v októbri minulého roka, no kvôli zraneniu bubeníka musel byť koncert zrušený. Vo štvrtok to Buty prídu fanúšikom vynahradiť.

Buty vznikli v roku 1986 na troskách kapiel U238 a neskôr B Komplex. Nerozlučná dvojica "But" - bubeník a kapelník Richard Kroczek s gitaristom a spevákom Radkom Pastrňákom - si napríklad pred vydaním prvého albumu zahrala ako hudobný doprovod speváčky Marie Rottrovej alebo pesničkára Vlastu Redla. Jeden z dôvodov, pre ktorý možno Buty poznáme až doteraz, je film Jízda Jana Svěráka z roku 1994, v ktorom Pastrňák hral a v ktorom sa objavila hudba z druhého albumu kapely Ppoommaalluu.

Koncom deväťdesiatych rokov sa Buty ocitli na vrchole popularity aj umeleckej tvorivosti, trpezlivosť sa oplatila. Hoci sa tempá, v ktorých dnes už päťdesiatnici tvoria, spomaľujú, Buty stále patria k "must-see" kapelám českej scény. A tiež ku kapelám, ktoré sú rovnako presvedčivé pre široké masy naprieč generáciami a často tak aj pre vyberavé alternatívnejšie publikum.

Koncert v Tabačke sa uskutoční vo štvrtok 12. mája o 20:00 a vy sa môžete po koncerte tešiť na náš rozhovor.

Text: Hudba.sk (zdroj: Tabačka Kulturfabrik)
Foto: Boris Renner

Súvisiaci interpreti: Buty