Tohtoročná jarná edícia One Day Jazz Festivalu ponúkne podľa organizátora Martina Valihoru medzinárodné i domáce hudobné hviezdy. Podujatie otvorí 12. mája v Istropolise koncert amerického gitaristu Pata Methenyho, s ktorým zahrajú aj Antonio Sánchez, Linda Oh a Gwilym Simcock.

"Bude to unikátny koncert, keďže už niekoľko desaťročí ide o jedného z najžiadanejších džezových interpretov. Dostať ho na Slovensko mi trvalo niekoľko rokov. Je naozaj veľká hviezda a som šťastný, že jeho koncert bude zároveň otváracím vystúpením tejto edície festivalu," uviedol Martin Valihora v rozhovore.

Festival bude pokračovať 14. júna špeciálnym koncertom na Bratislavskom hrade. "Teším sa, že sa mi podarilo zakomponovať do programu Slovenskú filharmóniu, čím zároveň zachováme aj predsavzatie, ktorým je raz ročne usporiadať koncert orchestra na Bratislavskom hrade. Záleží mi na tom, aby to bol slovenský orchester a som veľmi rád, že tentoraz to bude Slovenská filharmónia, s ktorou sa predstaví svetoznámy spevák Kurt Elling so svojou kapelou," prezradil Valihora.

Ako hostia sa predstavia Peter Lipa a Iva Bittová. "Tá tomu dodá svoj špecifický éterický rozmer. Dirigentom bude fantastický Oskar Rózsa. Pôjde o spojenie kultúr, národov, našej scény so svetovou. Myslím si, že zažijeme krásny koncert, ktorého záver by mohol patriť spoločnej piesni všetkých troch interpretov. Teší ma, že sa nám podarilo dať dokopy takéto ojedinelé, silné spojenie. Týmto koncertom tiež pokračujeme v spoločenskom odkaze festivalu, ktorým je myšlienka humanizmu a tolerancie. V spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom tiež ponúkneme dvesto miest pre študentov, čím chceme osloviť mladú generáciu a zároveň pokračovať vo vytváraní spoločenskej klímy smerujúcej k tolerancii," vyjadril sa organizátor.

O deň neskôr sa budú konať na rovnakom mieste štyri koncerty, pričom počas jedného z nich sa predstaví aj samotný 40-ročný Bratislavčan. "Štvrtok sa začne o 18:00 koncertom Matúša Jakabčica a jeho CZ-SK Big bandu, v ktorom hrá absolútna elita českej a slovenskej scény. Ide o big band, ktorý hrá autorskú hudbu, čo je na Slovensku veľmi vzácne," upresnil.

Zahrá si aj organizátor Valihora

Vystúpi tiež medzinárodné trio Ovsepian/Camarda/Valihora. "Všetci traja sme kedysi študovali na Berklee a hráme spolu už niekoľko rokov, pričom všetci sa zároveň venujeme aj vlastným projektom. Ponúkneme koncert plný krásnej a emotívnej hudby, v ktorej spájame niekoľko žánrov."

Tretím interpretom bude americký bubeník Eric Harland, ktorý vystúpi so svojím triom. "Je to jeden z troch alebo štyroch najviac obsadzovaných bubeníkov súčasnosti. Veľmi sa na neho teším a som zvedavý, čo prinesie. Bude to aktuálna, silná džezová úderka z New Yorku. Na záver vystúpi americký gitarista Kurt Rosenwinkel, ktorý dorazí s brazílskym spievaným projektom. Ponúkajú nádhernú hudbu s úžasnými inštrumentálnymi výkonmi a najmä s Kurtovým veľmi špecifickým zvukom gitary," objasnil uznávaný bubeník. "Ako bonus sme pripravili workshopy na bratislavskom konzervatóriu, počas ktorých sa budú môcť ľudia stretnúť a porozprávať s Ericom Harlandom aj Kurtom Rosenwinkelom," dodal.

Okrem Bratislavy aj Žilina, Banská Štiavnica a Košice

One Day Jazz Festival bude pokračovať 16. júna v Žiline v Mestskom divadle, ale aj na nádvorí pred ním, kde vystúpia Ovsepian/Camarda/Valihora Trio, Eric Harland Trio a tiež mladá slovenská džezová kapela, ktorej meno zatiaľ nie je známe.

V sobotu 17. júna zavíta podujatie do Banskej Štiavnice, kde sa v amfiteátri predstavia Ovsepian/Camarda/Valihora Trio a takisto zatiaľ neznámi zástupcovia mladej scény. A napokon 18. júna v košickom GES Clube zahrajú Ovsepian/Camarda/Valihora Trio a mladá džezová krv.

"Všetkých pozývam na koncerty. Verím, že si každý vyberie a podporí muzikantov a tiež myšlienku festivalu," povedal Valihora, ktorý sa v súčasnosti venuje aj ďalším projektom. Jedným z nich je spolupráca s českým spevákom Danom Bártom a kapelou Illustratosphere, s ktorou vystúpi 18. mája v Prahe, pričom na pláne majú aj ďalšie koncerty.

Program One Day Jazz Festivalu:

12. mája - Bratislava, Istropolis: Pat Metheny, Antonio Sánchez, Linda Oh a Gwilym Simcock
14. júna - Bratislavský hrad: Kurt Elling a Slovenská Filharmónia, hostia: Peter Lipa a Iva Bittová, diriguje Oskar Rózsa
15. júna - Bratislavský hrad: Matúš Jakabčic CZ-SK Big band, Ovsepian/Camarda/Valihora Trio, Eric Harland Trio, Kurt Rosenwinkel Caipi Band
16. júna - Žilina, Mestské divadlo: Nové tváre džezu, Ovsepian/Camarda/Valihora Trio, Eric Harland Trio
17. júna - Banská Štiavnica, Amfiteáter: Nové tváre džezu, Ovsepian/Camarda/Valihora Trio
18. júna - Košice, GES Club: Nové tváre džezu, Ovsepian/Camarda/Valihora Trio

Zdroj: SITA
Foto: Peter Piovarcsy