Máte radi staré dobré popové hity z konca 90-tych rokov a úvodu minulej dekády? Potom si na toto obdobie určite radi zaspomínate pri počúvaní novej skladby šarmantnej Anne-Marie. Rodáčka z Anglicka vydala singel 2002, v ktorom jasne odkazuje na niekdajšiu popovú princeznú Britney Spears, ale aj na ďalšie hviezdy 90-tych a nultých rokov.

Vo svete je meno tejto blondínky, niekdajšej šampiónky v karate, ktorú v rámci hudobnej kariéry preslávila najmä spolupráca s Clean Bandit a Seanom Paulom na hite Rockabye, čoraz viac v kurze. Preto sa nemožno čudovať, že do éteru vypustila už šiesty singel z jej debutového albumu Speak Your Mind. Ten je v predaji od 20. apríla a v rodnej Británii sa mu darí veľmi dobre - v albumovom UK Charte speváčka debutovala na tretej priečke a singel 2002 je aktuálne na piatom mieste hitparády. 

Hlavnou autorkou textu, ktorý odkazuje na doby minulé, je síce Anne-Marie, s tvorbou skladby jej však skladateľsky vypomohol aj spevák Ed Sheeran, Julia Michaels či Benjamin Levin. O produkciu sa postaral Steve Mac, ktorý v minulosti pracoval aj s Leonou Lewis, Little Mix alebo rumunskou speváčkou Innou a podpísaný je aj pod aktuálnou novinkou Céline Dion - Ashes, ktorú naspievala pre film Deadpool 2.

Skladba sa síce volá 2002, no po vizuálnej stránke určite nikomu neunikne podobnosť z megahitom roka 1998 ...Baby One More Time, s ktorým vtrhla na scénu Britney Spears. Vychádzajúca hviezda Anne-Marie sa podobne ako jej kolegyňa z USA ukáže v školskej uniforme a s nevinne vyzerajúcimi copíkmi v kontraste s dokonale nalíčenou tvárou. Pocit, že sledujete video staré niekoľko rokov, umocňuje aj štvorcový rozmer obrazu (4:3), ktorý bol typický pred nástupom širokouhlého formátu (16:9). V piesni a klipe sú však rovnako neskrývané referencie aj na ďalšie úspešné single z obdobia pred 15-20 rokmi. Ak sa chcete otestovať, či ich spoznáte, najskôr si video pozrite a potom čítajte ďalej.


K vydaniu singla ju "dotlačil" Ed Sheeran

Pozorní poslucháči zachytia odkazy na ďalšie známe hity už v samotnom refréne skladby, v ktorom Anne-Marie spieva: "Oops, I got 99 problems singing 'bye, bye, bye'. Hold up, if you wanna go and take a ride with me. Better hit me, baby, one more time." Najočividnejšia je tu spojitosť so skladbami 99 Problems (Jay Z, 2004) a Bye Bye Bye ('N Sync, 2000), ktorých videoklipy sa tiež stali predlohou pre retro vizuál Anne-Marie, no v texte cituje aj frázy z hip-hopových hitov The Next Episode (Dr. Dre, 2000) a Ride wit Me (Nelly, 2001). A od Britney je tu okrem jej prvého singla aj odkaz na jej ďalší veľký hit Oops!... I Did It Again (2000).

Samotná 27-ročná speváčka medzi svojimi nostalgickými inšpiráciami pre singel 2002 uviedla aj iné známe mená: "Celé to je o tom roku, kedy som bola vo veku, v ktorom v mojom prehrávači hrala Christina Aguilera alebo Missy Elliot... Tieto skladby ma dokážu vrátiť späť v čase." Zaujímavosťou je, že skladba pôvodne vôbec nebola plánovala ako singel. Anne-Marie sa tak rozhodla až po menšom nátlaku zo strany Eda Sheerana, ktorý ju o to niekoľkokrát prosil na svojom Instagrame.

Celý album Anne-Marie môžete počúvať na Deezeri, čoskoro vám prinesieme jeho recenziu.



Autor: Dušan Marko
Foto: koláž Hudba.sk