Skupina Pet Shop Boys vydala nový album Nonetheless. Merané hitparádovým umiestnením na domácej pôde je pätnásty štúdiový album britskej dvojice jej najúspešnejšou nahrávkou od roku 1993. Legendárne synthpopové duo dosiahlo s Nonetheless druhú priečku ostrovného rebríčka. Do poslednej chvíle pritom zvádzalo vyrovnaný duel s Taylor Swift a jej novinkou The Tortured Poets Department.

K nečakanému úspechu im pomohol súboj fanúšikov na sociálnych sieťach vyprovokovaný výrokom speváka Pet Shop Boys pre Guardian Live. Neil Tennant v programe An Evening With Pet Shop Boys poznamenal, že pokiaľ ide o umelcov s úrovňou úspechu, aký dosahuje Taylor Swift, zaostáva jej hudba za očakávaním. Ďalej vyhlásil, že jej diskografia nemôže obstáť v porovnaní s diskografiami popových hviezd, ako je napríklad Michael Jackson.

Na sociálnych sieťach sa vzápätí rozvírila slovná prestrelka medzi priaznivcami americkej speváčky známymi ako Swifties, ktorí patria k najoddanejším a najagilnejším medzi hudobnými fanúšikmi, a podporovateľmi Pet Shop Boys. Vzišiel z toho zaujímavý generačný stret a napínavý súboj o prvé miesto britského albumového rebríčka.

Prečítajte si tiež: Neohroziteľná vládkyňa popu: Na vrchole úspechu stačí Taylor Swift monochrómny fatalistický album

Zvíťaziť sa Pet Shop Boys síce nepodarilo, napriek tomu zaznamenali jedinečný úspech. Od vydania slávneho albumu Very, ktorý v roku 1993 v Anglicku triumfoval, sa žiadny ich album v britskej hitparáde nikdy nevyšplhal tak vysoko. Druhé miesto Nonetheless, ktoré sa stalo devätnástou platňou dvojice v Top 10, je navyše podporené prvenstvom v počte predaných vinylov.

Neil Tennant a Chris Lowe sa s novinkou vrátili k vydavateľstvu Parlophone, kde v polovici osemdesiatych rokov začínali. Kolekciu desiatich piesní, ktorú na vybraných fyzických nosičoch dopĺňajú štyri bonusové skladby v podobe prerábok starších hitov Heart, Being Boring, Always On My Mind a It's A Sin, produkoval James Ford zo Simian Mobile Disco. Ford v minulosti spolupracoval napríklad s Depeche Mode, Arctic Monkeys alebo Blur.

Pet Shop Boys prídu album Nonetheless predstaviť prvý prázdninový deň aj do Prahy, v pondelok 1. júla vystúpia v O2 Universum.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music. Správu sme upravili.