Po štyroch rokoch od debutového albumu Free Range vydala jedna z najzaujímavejších slovenských inštrumentálnych kapiel Zoo And Aquarium svoju druhú štúdiovú nahrávku. Nové EP s názvom Sealed oficiálne vyšla v stredu 1. júna, odkedy je prístupná na všetkých streamovacích platformách.


EP nahrávka Sealed vznikla počas posledných dvoch rokov, kedy sa kapela Zoo And Aquarium rozhodla na čas prerušiť svoje koncertné účinkovanie, aby sa mohla naplno sústrediť na novú tvorbu. Novinka obsahuje päť inštrumentálnych skladieb, ktoré možno žánrovo zaradiť niekde medzi nu jazz a post-rock. Rovnako ako aj na debute Free Range z roku 2018, aj na tejto nahrávke je cítiť silný vplyv elektronickej hudby.

Nahrávanie prebiehalo priamo vo vlastnom štúdiu kapely, čo jej poskytlo dostatok času a možnosť pracovať takmer bez obmedzení. Hudobníci tak mohli použiť širokú škálu nástrojov a nahrávať nové stopy na viackrát. Pozvali si tiež viacero hostí, čo dalo kapele ešte väčšiu tvorivú slobodu. Dychové nástroje nahrali Loreta Neira Ocampo (klarinet), Víctor Borgert (trumpeta) z kapely Helado Infinito a Sasha Mamaev (saxofón) z kapely Gonsofus.

Mnohé hudobné nápady však často vznikali doma, oddelene, keďže možnosť stretávať sa bola počas pandémie obmedzená. Možno práve to pomohlo viac sa sústrediť na jednotlivé témy a kompozície. Kapela následne skladby spoločne dokončila vo svojom štúdiu. Tento spôsob tvorby a atmosféra obdobia, v ktorom EP vznikalo, sa veľkou mierou prejavilo na samotných skladbách. Tvorba a hudba členom kapely dodávala dôležitú energiu na prekonanie ťažkého obdobia pandémie. Vydaniu albumu predchádzalo 18. mája zverejnenie singla, úvodnej skladby albumu s názvom Vibrafónka.


O mix EP sa vo svojom štúdiu na bratislavskej Kolibe postaral Dalibor Kocian alias Stroon. Ako nosič albumu si kapela, podobne ako pri prvom albume, vybrala USB kľúč. Návrh obalu - epoxidovú sochu, v ktorej je umiestnený samostný hudobný nosič, pripravil Marián Lucký z architektonického štúdia Lucky Architects.

Prevedenie obalu albumu úzko súvisí s jeho názvom: Sealed (v preklade z ang. hermenticky uzavretý, zapečatený) odkazuje na obdobie vzniku albumu a naráža tiež na rôzne spôsoby ako vydať, uchovávať a sprístupniť hudbu. Fyzická forma EP Sealed tak symbolicky bude odolávať zubu času v období streamovacích služieb, kedy majú fyzické nosiče už prevažne len spomienkovú hodnotu.

Vypočujte si EP Sealed na Bandcampe:



Na nadchádzajúce koncerty si trojica pripravila prekvapenie - do koncertnej zostavy pribudol spomínaný multiinštrumentalista Sasha Mamaev, ktorý prevedenie nových aj starých skladieb oživí saxofónom, basgitarou, či syntetizátorom. Rozšíril tak pôvodné trio Vlado Oravec (bicie nástroje, elektronika), Adam Kapjor (perkusie, elektronika) a Martin Kosorin (gitara, basgitara a syntetizátory). Počas koncertov kapela naďalej spolupracuje s VJ-om, ktorého vizualizácie v reálnom čase reagujú na zvuk, ktorý kapela vytvára na pódiu. Pre každú skladbu má pripravený krátky film alebo pohyblivý obraz, ktorý vizuálne podporuje hrané skladby.

Krst albumu sa uskutoční 10. júna na lodi Pink Whale v Bratislave. Spoločne so Zoo And Aquarium sa predstaví producent Gábor Tokár so svojim sólovým projektom Ficture. Jeho live show je fúziou naživo komponovaných pasáží na elektronických mašinkách, live-loopingu s využitím samplingu a to všetko podporené akustickými bicími. Jeho posledné EP Filled Spaces bolo vydané v apríli 2018 na sheffieldskom vydavateľstve Audiobulb Records. IglooMag nahrávku zaradil medzi najlepšie nahrávky roku 2018. Na afterparty po koncerte zahrá DJ Kinet z Rádia_FM.

Pozrite si staršie vystúpenie Zoo And Aquarium a predstavenie kapely v relácii Hudba Made in Slovakia:


Informácie a foto redakcii Hudba.sk za kapelu Zoo And Aquarium poskytol Martin Kosorin. Správu sme upravili.