Štyria superhrdinovia, z ktorých každý má svoju špeciálnu schopnosť, idú v dodávke oslobodiť fiktívny svet Till The End, ktorý ovláda mocný a zlý Mr. Evil so svojou armádou temných stvorení. Nie, v tomto prípade nejde o ústrednú zápletku k novému dielu Power Rangers, ani nejde o koncept novo vznikajúceho japonského anime-seriálu. To len hard-rocková svorka Joker's IV prichádza s úplne novým videoklipom, ktorý je úplne iný ako predchádzajúce klipy.

Joker's IV je kapela, ktorá sa na tuzemských aj zahraničných pódiách pohybuje už desiatym rokom, avšak ešte do vlaňajška ste ju mohli poznať pod názvom Bad Joker's Cream. So zmenou názvu prichádza aj mierna zmena štýlu. To všetko sa odráža v novej tvorbe a predovšetkým v inovatívnom spracovaní.

Skladba Till The End je už piatym dielom skladačky zvanej Pink World, čo je nadchádzajúci album, ktorý, podľa slov kapely, uzrie svetlo sveta na jeseň. Dovtedy sú Joker's IV rozhodnutí servírovať fanúšikom jednotlivé skladby po singloch, pričom každú sprevádza videoklip, čo je na českej scéne málo vídaný jav. V minulosti sme tak mali možnosť fandiť zamilovanému chlapcovi, ktorý beží postapokalyptickým svetom na schôdzku so svojou milou, mohli sme sledovať detstvo členov kapely, vrátili sme sa do čias VHS kaziet a zatlačili sme slzu pri emotívnom vyznaní, že je zbytočné zostávať v nefunkčnom vzťahu. Teraz nám je pre zmenu servírovaný vyššie zmienený superhrdinský príbeh, umne zaobalený do animovaného kabátu.

Ako už je zvykom, celý nápad vrátane spracovania pochádza z hlavy brnenského režiséra, grafika a tvorcu Jindry Vrágy, ktorý na animácii spolupracoval so svojim kolegom Patrikom Hedbávnym. Tí spoločne posledný mesiac intenzívne pracovali, aby mohli vzdať hold japonskému anime žánru, zmiešanému s kedysi populárnym seriálom Strážcovia vesmíru (Power Rangers). Či sa dielo podarilo, je na posúdení diváka, ale je takmer isté, že podobné klipy u nás často nevznikajú. Ide o svieži vietor, aj keď mierne retro, do skostnatených predstáv, ako by mali hudobné videá v roku 2023 vyzerať.

Za zmienku stojí aj spolupráca kapely so švédskym producentom Perom Aldeheimom (predtým spolupráca na albumoch kapiel Def Leppard, Soilwork ai.), ktorého prínos pre moderný zvuk kapely je nesmierne dôležitý a posúva tvorbu na minimálne európsku úroveň. Kombinácia vyššie spomínaného je skvelým odrazovým mostíkom pre progres, ktorým kapela prechádza a ktorého vrcholom by malo byť vydanie albumu Pink World

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Nenička.