Veterán slovenského hip-hopu Branči Kováč alias Vec vystúpi so Škrupom a Tonom S. na obľúbenej bratislavskej lodi Pink Whale. O tom, že je trojica hudobníkov zohratá, ako sa patrí, svedčia aj ich úspešné a vyhľadávané koncerty na festivaloch a iných udalostiach po celom Slovensku.

V Bratislave vystúpia vo štvrtok 20. júna v rámci festivalu prestížnej slovenskej literárnej ceny Anasoft litera – litera fest 2024

To, že je Branči Kováč na literárnom podujatí, nie je žiadnym prekvapením. Na litera feste každý rok vystupujú interpreti, ktorí sú buď autormi svojich textov alebo pracujú s textami renomovaných autorov. A ako hovorí samotný Vec: "Od určitého obdobia sa občas objavujem na podujatiach, ktoré majú niečo spoločné s literatúrou. Možno je to aj preto, že niektorí rap vykresľujú ako poéziu, no ja s tým úplne nesúhlasím. Lichotí mi, že nás zavolala Anasoft litera. Do playlistu sa budem snažiť vybrať tie najlyrickejšie veci, čo mám, ktoré majú najbližšie k poézii alebo majú najkrajšie slovné zvraty."

V repertoári zaznejú klasické hity aj menej ošúchané skladby. "Nikdy nehrám veci, ktoré ešte neboli vydané, aj keď sa niečo chystá," dodáva raper a producent, ktorý je na slovenskej scéne už bezmála tri desaťročia. Z toho už viac ako desať rokov pravidelne vystupuje so Škrupom. Mnohé jeho skladby sú totiž vytvorené tak, že potrebuje mať na pódiu niekoho, kto zaspieva refrény.

"Síce ich Škrupo nie vždy spieva v origináli, no dokáže sa zmocniť úlohy hocikoho a prevteliť sa do ktoréhokoľvek speváka. Aj to je dôvod, prečo stojí po mojom boku už dlhé roky," dodáva. Spoločne s Tonom S. zase tvorí Branči Kováč projekt Ultrazvuk, s ktorým vydali album v roku 2019. Aj keď odvtedy prešlo už zopár rokov, stále spolu hrávajú. Tentoraz však Tono S. nebude stáť na pódiu celý koncert. "Zahráme spoločne len niekoľko skladieb, takže to nebude koncert Ultrazvuku. Nebude to ani čisto Vec & Škrupo koncert, bude to taká fúzia," prezrádza Vec.

Koncert Anasoft Literap – Vec & Škrupo + Tono S. na lodi Pink Whale pod hradom a Ufom začne o 20:30. Pred ním od 18:00 budú literárne besedy s Ivanou Gibovou (moderuje Peter Darovec), Miroslavou Kuľkovou (moderuje Marek Hudec) a Richardom Pupalom (moderuje Pavol Hubinák).

Kompletný program festivalu a všetky informácie aj vstupenky nájdete na webe www.anasoftlitera.sk a na Facebook evente.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka litera festu Mária Hejtmánková. Správu sme upravili.